На парти при президента

Автор: Атанас Раденски
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Формат: PDF PDF Защита: Несъвместим с:

Коментари: 0

Издател Изида
Година на издаване 2021
Език български
Формат PDF
ISBN 9786192351090
Баркод 9786192351090
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Е-книги

В един бързо променящ се свят на противоречия и несправедливости мъж на средна възраст решава да гледа на всичко с усмивка - и да бъде щастлив, независимо от обстоятелствата.

Българинът Иван Иванич се радва на скромния си, но приятен живот като университетски преподавател. С падането на дългогодишния диктатор страната изпада в политическа и икономическа криза. Тогава съдбата неочаквано отваря пътя на Иван към САЩ. Той пристига с отворени очи в Америка - и открива, че раят не е място, а отношение на сърцето към света и живота.

 

 

Дали тази книга е невероятно смешна или горчива за преглъщане е въпрос на избор на читателя. За мен тя успява да е двете неща едновременно, което познавачите на книжни сюжети и стилове особено ценят. Запознайте се с Иван Иванов, той е толкова емблематичен българин, колкото и името му. Знае много за историята, включително и за историята на секса по всички земи и всички времена, но най-добре владее изкуството на българина да оцелява при родни и международни условия.

Иван Иванов е преподавател в Софийския университет и разпределя времето и компетентността си между аудиторията и ресторант „Дълбок зимник“. Малко след като България изпя „Времето е наше“, Иван Иванов заминава като гост-лектор в американски университет. Не очаквайте героят да се прехласва по разликата в бита или авторът да размахва пръст, с който да сочи манталитетните различия. Всичко това е оставено на читателя – да го забележи, да го разбере, да се попита променили ли сме се за последните трийсет години. Доц. Иван Иванов, иначе известен като Иван Иванич, ви кани на презокеанско пътешествие, в което различията между хората са по-обширни и по-дълбоки от океан.

Веселина Седларска

 

 

Истината е, че не бях срещала скоро литературен герой, който да ме спечели така, както го направи простодушният (но само на пръв поглед) Иван Иванич. Позитивен, но не в онзи лустросан и американизиран смисъл на думата, героят от романа на Раденски ни връща към онези времена, когато бяхме в еднаква степен объркани и опиянени от надежда за бъдещето. Реалистично и без нотки на истерия, делнично и в същото време забавно, виждаме Новия свят, изтъкан от абсурди, лишен от ореола на откривателството и големите възможности.

Цветанка Севдина

 

ЗА АВТОРА

Атанас Раденски е българо-американски учен и автор, който работи и живее в Ориндж, Калифорния. Автор е на романите „На парти при президента“ (2016, 2021) и „Спасителката“ (2019).

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]