Истанбул – Константинопол – Цариград

Автор: Сергей Велчев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Формат: PDF PDF

Коментари: 0

Издател Регалито ЕООД
Година на издаване 2019
Език български
Формат PDF
ISBN 9789549392258
Баркод 9789549392258
Категории История на Балканите, Обща световна история. Справочници, История, Е-книги

Книгата „Истанбул – Константинопол – Цариград“ е изключително интересна и полезна както за многобройните български екскурзианти и екскурзоводи в града на Босфора, така и за любителите на исторически четива. В своя дългогодишен труд, в предхождащото издание, авторът е успял да разкрие богатата история на града и неговите основни забележителности на базата на богат изворов и литературен материал, събиран с години, и на фотографии, правени с много труд и усърдие по време на посещенията му в Истанбул. Изчерпателно и с внушителен илюстративен материал са разгледани 45 исторически обекта.


Поради големия интерес книгата претърпя трето преработено издание. Авторът е обърнал внимание на новите исторически обекти във вечния град на Босфора, разработил е нови теми в приложенията, обогатил е книгата със 130 цветни страници.
Книгата съдържа 534 страници. Всички фотоси са актуални и направени при многобройните посещения на автора в този невероятен мегаполис, разположен на два континента, бивша столица на четири, загинали вече, империи. Турският народ казва : „Турция е Истанбул и всичко останало!”. Не случайно една персийска поговорка гласи така: "Ако веднъж поне си посетил Истанбул, имаш три житейски възможности: да умреш по пътя за него, да умреш в него или да умреш от носталгия по него...".


Този труд представлява един романтико-исторически разказ на автора - историк , работил и като професионален екскурзовод в продължение на двадесет години в Истанбул, за вратата на Запада към Изтока, за събитията на Босфора, които моментално са отеквали в родината ни, за българите и българските места в бившия Константинопол . Историческите събития, дати и факти са спазени стриктно, но са разгледани в увлекателен, романтичен и лесен за възприемане стил от хора, които трудно се увличат от история. А човек, който не познава историята, завинаги си остава дете. А тя, историята, е като отразяващо огледало. Взирайки се в миналото, по-добре можем да предвидим бъдещето.
Много допълнителна информация се съдържа и в 12-те приложения на книгата, в които авторът разказва за важни събития и личности, свързани с историята на Истанбул. Подробно, с документи и факти, с лирични встъпления, са разгледани теми, от които ние, българите, силно се интересуваме. Читателят не може да остане безразличен към съдбата на графиня Кера Тамара, сестрата на цар Иван Шишман (останала в историята на Османската империя като Мара – Султанката, единствената султанка, запазила непроменено името си), която със своята саможертва, далеч от родното Търново, в носталгия и скръб, осигурява на отечеството си свободата за още четвърт век; не може да не се разчувства пред обречеността на една голяма и невъзможна, за онези години, любов между Кемал Ататюрк и генералската щерка Димитрина Ковачева (Мити).
Специално място в този историко-романтичен разказ е отделено на българското присъствие в града през ХVIII – XIX век и на описанието на българските места, запазени в него.
Книгата е занимателно четиво и незаменим помощник при посещението на града.


На добър час! Пожелавам на читателите на настоящата книга да посетят този забележителен град, като максимално се възползват от предоставения им исторически, географски, топографски и пътеводителски материал. А на онези, които вече са били там, да си припомнят миговете от своята екскурзия, които са спирали дъха им. Приятно пътуване из лабиринтите по прашните пътища на историята.


Автор: Сергей Велчев

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]