Ефес и къщата на Дева Мария

Автор: Сергей Велчев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Формат: PDF PDF

Коментари: 0

Издател Регалито ЕООД
Година на издаване 2022
Език български
Формат PDF
ISBN 9786197249842
Баркод 9786197249842
Категории История на Балканите, Обща световна история. Справочници, История, Е-книги

KЪМ ЧИТАТЕЛЯ


Човекът е човек, когато е на път... Пътуването към неизвестни и желани места е най-доброто състояние на духа. Само на път човек разбира истината за себе си. Само на път можем да излезем от черупката на ежедневието си и да почувстваме величието на природата и най-божествения дар – Живота... А самият живот е едно дълго пътуване, едно невероятно приключение, в което надеждата, вярата, упоритостта; силата и енергията стават нашият пътеводител.
И аз, като всеки земен човек, пропътувах много път, посетих много исторически места и градове с мисълта, че с моето присъствие ще ги променя... Всъщност те ме промениха, защото откриха пред мен още много нови и нови хоризонти, а душата става неспокойна и щастлива, когато пред нея има още хоризонти за преодоляване.
Посетих десетки пъти градовете от легендарното и „прашно” историческо минало на Древна Анатолия (Адрианополис, Троя, Пергамон, Смирна, Ефес, Хиераполис, Халикарнас, Милет, Дидима, Приене). И след като се „поуспокоиха и уталожиха спомените ми от дългите преходи по „прашните” пътища на историята и разходките около хладните мраморни останки на храмове, паметници, библиотеки, амфитеатри на тези, обвити в легенди и митове градове, реших да споделя с уважаемия читател чутото, прочетеното и видяното из Древноримска Мала Азия. Подкрепен съм още и от желанието да бъда полезен в ролята на един „виртуален гид” из забележителностите на едно от тези свети места – легендарния мраморен град Ефес.
Много са книгите, пътеписите, пътеводителите, написани за Древна Анатолия (част от Егейска Турция), в това число и специално за Ефес. В този труд, запазвайки всички археологически, исторически и научни данни, съм се опитал да предам на достъпен и разбираем за всеки нов посетител език и стил, та и той да придобие широка представа от историческото значение, архитектурата, обектите и географското място на града, както и неговата забележителна роля на архитектурен, културен и административен център на целия регион.
Оставаме с плахата надежда, че с това четиво ще бъдем полезни за всеки посетител на Ефес, Къщата на Божията Майка, Храма на Артемида, Базиликата „Свети Йоан” и ще оставим прекрасни, незаличими спомени в съзнанието... А спомените са единственото нещо, което Господ Бог не може да ни отнеме, и ние си отиваме от „белия свят” с тях. Спомените не са само минало, а и насока към по-светъл хоризонт, който се разгръща като разцъфнал лотос в най-интимния ни духовен мир... Да пътуваме! Всяко ново пътуване носи рой спомени…

Автор: Сергей Велчев

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]