Търновски делници 1878 - 1944

Автор: Тодорка Недева

Коментари: 12

Издател Пик-В.-Търново
Брой страници 192
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Размери 0x0
ISBN
Баркод
Категории История, Книги

Всеизвестна истина е, че дори и въздухът във Велико Търново е пропит с история. Множество документи и научни изследвания разкриват значимото място на града в държавния, политическия и културен живот на страната от Освобождението до 40-те години на XX век. Но зад кулисите на забележителните събития в старата столица е кипял многолик живот, изпълнен със смешни, трагични, куриозни и съвсем делнични случки. А именно тези отминали събития и факти, презрени от голямата история, са „солта и пипера" на търновското ежедневие, те са и ключът, който отваря вратата на съвременниците към душевността, радостите, грижите и проблемите на старостоличани през отминалото столетие.
Съхранените до наши дни архиви, спомени, снимки, както и пожълтелите страници на издаваните преди десетилетия вестници и списания красноречиво свидетелстват, че макар и бавно, след Освобождението промените в обществено-политическата и икономическата област довеждат до съществени изменения в бита, нравите и манталитета на търновци. Обликът на града постепенно започва да придобива нови измерения. Връзката между минало и настояще става все по-динамична. Наред с отдавна познатите „неща от живота" старостоличани с удивление, а нерядко със страх, почуда и неверие се сблъскват с „европейските чудатости". Преплитането на традициите и съвременността става все по-осезателно и се налага като важна част от характеристиката на ежедневието. Верни на ценностите от миналото, подвластни на установяващата се модерна култура и преди всичко влюбени в родното си място и богатото му наследство — така накратко могат да бъдат характеризирани потомците на Асеневци.
Предложените щрихи на делничния живот в града през периода 1878—1944 г. са опит да се сглоби пъстрата мозайка на търновския бит — реален, осезаем, такъв, какъвто е бил назад във времето. Не всичко от старите и изпълнени с романтика „търновски потайности" е разгледано в предложената книга, чиято основна цел е да хвърли мост към един отминал и все пак необходим не само за съхраняването на историческата ни памет свят, но и за днешния ни ден.
Тодорка НЕДЕВА

от Анета / дата: 29 авг 2011

И аз питам къде в Софияа се продава книгата. Четох я набързо в мой познат и се заинтригувах. Искам да си якупя, но не знам откъде.

от Светлин / дата: 03 юни 2011

Прегледах книгата в мои познати и ми хареса. Къде обаче мога да си я купя в София?

от маруся / дата: 04 май 2011

Патриотична книга, която е интересна и с изнесените факти и добрия стил.

от Вальо / дата: 19 мар 2011

Прочетох книгата и останах доволен. В последните години не излизат много книги с патриотично съдържание за отделните български селища, така че браво на Тодорка Недева. Търново заслужава да бъде описано.

от ivo / дата: 22 яну 2011

Няма друго такова интересно четиво за Велико Търново. Благодаря на авторката!!!

от Лили / дата: 24 ное 2010

Харесва ми много книгата. Очаквам още!

от Павлина Смядова / дата: 13 окт 2010

Компетентно и увлекагелелно написано повествование за миналото на старопрестолния град. В книгата има богата и неизвестна досега фактология за историята. Това четиво ме прави горда че съм българка и още по-горда, че съм търновка!

от Samuil / дата: 26 сеп 2010

Хареса ми.

от почитател на историята / дата: 22 апр 2010

Книгата ми се стори много интересна и написана с огромни познания за историята. Добри са и илюстрациите.

от Витан / дата: 25 мар 2010

Браво на авторката, издателството и на спонсорите за страхотната книга!

от Соня / дата: 17 мар 2010

Невероятна книга,прочетох я от моята леля. Къде може да се купи в София?

от Иглика Й. / дата: 03 мар 2010

Най-интересното нещо, което съм чела напоследък за родния град ! надявам се книгата да има продължение!!!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]