Българската идея и демосферата

Автор: Светлозар Попов

Коментари: 0

Издател Варна-2001
Брой страници 142
Година на издаване 2001
Корици меки
Език български
Тегло 240 грама
Размери 23x16.5
ISBN 9549042960
Баркод 9549042960
Категории История на България, История, Книги

Самото название на книгата веднага ни отвежда към една друга "Българска идея", която Стефан Попов преди приблизително тридесет години разви в една своя незабравима беседа в Западна Германия. По този повод и заради другите негови трудове, Тончо Жечев го нарече в издадената от "Летописи" книга "Безсъници" най-големият български историофилософ на двадесетия век.
Какво е различното в "Българската идея" на д-р Светлозар Попов, който много добре и отдавна познава трудовете на своя именит предшественик и не е ли предизвикателство да назове със същото заглавие своя труд? Това навярно би било така, ако едната "идея" преповтаряше другата, ако между тях съществуваше връзка в съдържанието или въпросът се разглеждаше от една и съща гледна точка.
Всъщност Стефан Попов говори за духовните скрижали от Раковски до Траянов, които и днес са повели на националното ни битие. Светлозар Попов разглежда понятията нация, национална идея, национални интереси и напомня, че те години наред отсъстваха в българската публицистика, за тях единствено се говореше в средите на политическата ни емиграция. Тук не можеше и дума да става за изграждане на единна концепция по тези проблеми.
Но главната отлика между двамата автори се състои в мащабите и обхвата на аргументите. Единият разглежда епохата от Раковски до Траянов, а другият - от глъбините на историческите ни познания до наши дни. "Трябваше да се запътим към Европа, за да се изправим с лице пред въпросите на собствената ни идентичност - пише Св. Попов. - Правените досега опити за формулиране на "българската идея" след Стефан Попов имат повече вида на работни програми, насочени преди всичко към проблемите на страната. Малко се отличават в това отношение и епизодичните опити през последните години за изграждане на единна национална концепция. Така например, единствено концепцията на колектива начело с проф. Г.Велев и проф. Марков достигна до идеята за волжките българи. Тя беше наложена в медийното пространство през последните десетина години благодарение публикациите на Гео Донев, доц. д-р Т. Ярулина, доц. д-р Д. Райнова, на Ф. Нурутдинов и др. Голяма заслуга в тази посока имат и експедициите на в-к "Нощен труд". Да споменем и името на
Серафим Северняк, който със своите публикации в списание "Отечество" през осемдесетте години пръв повдигна завесата над фактите за нерадостната съдба на милиони българи, потомци на кан Котраг. Тук е мястото да се отдаде заслуженото на издания като сп. "Авитохол", "Българска орда", в-к "Народен будител" и др. Но "българската идея" прозира през вековете от началото на българския исторически път още от планината Имеон, според П. Добрев, или Алтайските планини, според Т. Ярулина, или Балканския полуостров, според Г. Цанков и К. Каменов, като тази идея се отличава преди всичко с една изключителна нравствена етика.
Оригинален е самият подход към темата на настоящата книга. Авторът на изследването пристъпва към задълбочен анализ на българското етническо име, като го издига в опорен стълб и изходно начало на по-нататъшната си работа. Той открива това име в основата на различни думи и понятия - имена на божества (тотеми), названия на местности (топоними), на етноси (етноними) в езиците на редица народности, още от зараждането на човешката цивилизация - до наши дни.
Пропита с чувство на горд национализъм, но открита към разбирателството между хората по света, "Българската идея и демосферата" е насочена към мирното бъдеще на човечеството през настъпващото трето хилядолетие. В такъв смисъл, книгата на д-р Светлозар Попов представлява ценен принос не само към нашата историческа наука, но и към глобалната идея за мирното съвместно съществуване на народи, култури и цивилизации.
Димитър Боянов,
гл. редактор на
в-к "Народен будител" - Варна

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg