Английско-български и Българско-английски военно-технически речник

Автор: Калчо Вълков
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Труд
Брой страници 208
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 248 грама
Размери 13x20
ISBN 954528529X
Баркод 954528529X
Категории Английски език, Чужди езици: Помагала, речници, Книги

Досега у нас английско-български оръжеен (военнотехнически) речник не е издаван. Това е първият сериозен опит да се запълни тази празнина. Единственият издаден английско-български технически речник, макар и много подробен, почти не съдържа военнотехнически термини. Българската военна терминология се е формирала главно под влияние на германската и руската терминология. В тази терминология широко са застъпени и чисто български термини, създадени на базата на българската лексика. В последно време навлиза английската терминология. Тематично речникът обхваща термините на лекото стрелково (огнестрелно) оръжие, тъй като те са най-разпространени и най-масово използвани. Включени са и термините, свързани с конструирането и производството на тези оръжия. Съгласно най-разпространеното схващане леките огнестрелни оръжия включват оръжията от револвер до гранатохвъргачка - оръжия, които се носят самостоятелно от един човек.
Освен за задоволяване на професионални нужди речникът може да се ползва и от любители, спортисти, колекционери и т.н. По тази причина той е обогатен с термини от стари системи огнестрелни оръжия, ловно оръжие и някои хладни оръжия. Включени са и термини, свързани с боравенето, поддръжката и съхранението на тези оръжия.
Речникът съдържа общо около 2500 термини. За съставянето му са използвани различни специализирани издания /книги, списания, брошури и др./, общо около 15 000 страници, което по наше мнение изключва сериозни пропуски и непълноти.
Речникът е без транскрипции и граматически обяснения. В него е посочено само военнотехническото значение на думите. Включени са и някои изрази, които имат специфично значение като термини.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]