Блага Димитрова, Събрани творби Т.5; Страшния съд

Автор: Блага Димитрова

Коментари: 2

Издател ТИХ-ИВЕЛ
Брой страници 342
Година на издаване 2004
Корици твърди
Език български
Тегло 650 грама
Размери 23.5x16.5
ISBN 9549310043
Баркод 9549310043
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"В тъмнините дебне катастрофа, предизвикана от човек. Можеш ли да хванеш ръката му?
Октомври с дъх на юлски горещници. Бамбукова колиба в провинция Тань-Хоа. Мигавица на звезди. Отвън изтихом сноват стъпки. Слабичък човек, свит в собствената си сянка. Взрян в зиналото небе. Той будува, за да чуе отдалече реактивното бучене и да ме предупреди. Това ми създава още една уязвимост.
Бомба ли избухна, или сърцето се взриви? От съня - скок право в грохота. Страхувам се от страха си. След експлозията - тишина като внезапно оглушаване. Закъсняла сирена надава вой на единак към звездите. Очакване на следващият взрив. Внимателно почукване на вратичката.
- В скривалището! - Гласът е така тих и успокояващ, че тръпки ме побиват.
Под леглото - черна дупка. Все едно жив да скочиш в гроб. Отново самолетен бумтеж пронизва слуха с бормашина..."
Блага Димитрова

от Администратор / дата: 06 апр 2015

На този етап не ни е предоставена подобна информация от страна на издателството.

от Ая / дата: 04 апр 2015

Кога отново ще я има в наличност? Ще бъде ли преиздавана от издателство "Хермес", както останалите романи на Блага?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Блага Николова Димитрова е родена на 2 януари 1922 г. в Бяла Слатина в семейство на майка учителка, а баща юрист[1] и израства в Търново. През 1941 г. завършва класическа гимназия в София, а през 1945 г. - завършва славянска филология в Софийския университет. През 1951 г. защитава дисертация на тема „Маяковски и българската поезия“ в Литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Дълго време се занимава с редакторска, преводаческа и обществена дейност.

На 2 май 2003 г. след сериозно онкологично заболяване и тежък инсулт издъхва една от най-големите български поетеси.


Блага Димитрова започва да пише още като ученичка (Класическа гимназия, София), литературните и интереси я подтикват да запише славянска филология в СУ, а по-късно докторантура в Литературния институт „Максим Горки“. За първото си романово произведение, Бл. Димитрова черпи впечатления от строежите в Родопите, където тя отива след като 8 години работи като редактор на списание Септември (1950-1958). Този и роман - "Пътуване към себе си" се нарежда сред най-добрите и творби, наред с "Отклонение", "Страшният съд", "Лавина" и забраненият по време на тоталитарния режим роман "Лице". През 1987 година участва в създаването на "Литературно-художествен кръг – 39-те". Между 1987 и 1989 година и е забранено публикуване на творбите и? заради десидентските и? възгледи и дейности.

Признание за дейността си като писател Бл. Димитрова получава с удостояването с множество български международни литературни награди и отличия, включително орден "Стара планина" - първа степен. Романът и Лавина е филмиран през 1981 година, а през 2003 е издаден 1 т. от нейните съчинения, като предстоят да излязат и останалите 22 тома.