Терапия на епилепсията

Автор: Димитър Чавдаров

Коментари: 0

Издател Гея-Либрис
Брой страници 536
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 2410 грама
Размери 29x22
ISBN 95463000549
Баркод 95463000549
Категории Видове медицина, Хуманна медицина, Медицина, Книги

Епилепсията надхвърля традиционната представа за болест, защото е свързана с променено и необичайно състояние на дейността на мозъка, което я обособява като научна дисциплина - епилептология. В нея се синтезират постиженията на неврологията, психиатрията, неврохирургията, неврофизиологията, неврофармакалогията, неврорадиологията, както и всички фундаментални невронауки. Всяко постижение в едно от тези направления рефлектира върху останалите и налага преосмисляне на новите реалности. Съвременните терапевтични възможности коренно променят съдбата на голяма част от болните и ги извеждат от сянката на едно безнадеждно и нелечимо заболяване. Много епилептолози прилагат модерни алтернативи в лечението на епилепсията, но наред с това се срещат и крайности от лекомислен оптимизъм до некомпетентен песимизъм. У нас епилептологията се развива в синхрон със световните тенденции, отразени в няколко монографии, запълващи една реална празнина в научната литература. Заедно с това се долавят и консервативни възгледи и придържане към отминали терапевтични принципи.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Димитър Чавдаров е роден през 1934 г. във Варна. Завършва медицина в София, след което работи в Института за мозъка при БАН и в Медицинска академия - София. През 1976 г. е хабилитиран, а от 1988 г. е професор по неврология. Публикувал е над 300 научни труда, много учебници, колективни и самостоятелни монографии. Основните му изследвания са в областта на неврофизиологичните процеси на мозъчната дейност, на редица заболявания на централната нервна система, предимно на епилепсията и на широк спектър лекарствени средства.
Проф. Чавдаров развива активна популяризаторска дейност, насочена към децата с проблеми в нервно-психичното развитие. Избиран е в ръководни органи на редица наши и международни организации. Удостоен е със званието "Български лекар" за 1998 г.