Сидхарта/ Огледало

Автор: Херман Хесе
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Огледало
Брой страници 116
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 120 грама
Размери 20x14
ISBN 9548041103
Баркод 9548041103
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

У Херман Хесе (1877-1962) може да се открие онова, което Джон Барт в повестта си "Дуниазада" нарича "трагически оптимизъм". Той е тъжносмешен автор. В творбите му едни откриват карнавалност, други - етическа параболичност. Тези качества не са взаимноизключващи се. Само че иронията на Хесе наистина най-често е оставала неразчетена, пренебрегната. И това е обяснимо при толкова много читатели, жадни за Учител, който да носи едно ненаучно познание, за наставник, който да не назидава. И до ден днешен тази нужда стои на дневен ред - успехът на Паулу Куелю е най-близкото доказателство по време до нас. Куелю е и пряко задължен на прозата на Хесе... Но нека, ако вече сме попаднали на Куелю, да видим все пак как стоят нещата при един автор от времената на действително острия дефицит на хармония, времената на болката. Защото днес болката е замазана от съмнението дали не е фантомна. Във времето на симулациите Хесе е един старомоден търсач на истински неща...
Йордан Ефтимов

Ключови думи: класика

от Николай / дата: 08 дек 2008

Книга за свободолюбивия гух на човака.Ако откриеш чрез собствените си възможности своята разсъдливост така че сам да осъзнаеш призванието си. Ако го откриеш наистина ти истински ще обичаш работата си през целия живот.Човек трябва да стане сам за себе си път и светлина а не да следва чужди светила.

от Николай / дата: 08 дек 2008

Книга за свободолюбивия гух на човака.Ако откриеш чрез собствените си възможности своята разсъдливост така че сам да осъзнаеш призванието си. Ако го откриеш наистина ти истински ще обичаш работата си през целия живот.Човек трябва да стане сам за себе си път и светлина а не да следва чужди светила.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Възвишен и поетичен - такъв е Сидхарта на Хесе. Вечно будният му и жаден за знание дух го отвежда на пътя на просветлението – в търсене на Брахман /Абсолют/ и Атман. Върховното познание става самоцел за великия брамин. Той върви по стъпките на много духовни учители, но отказва да тлее в техните сенки. Сидхарта постепенно разбира, че трябва да се откъсне и сам да открие своето „Аз“.


Пътят като търсене, свършва за него до вечно променящите се и вечно едни и същи води на реката. Мъдростта не е нещо, което може да бъде облечено в думи. Веднъж изречено нищо вече не е същото. Думите никога не могат да дадат истинска представа за безкрая. Мъдростта не е синоним на знанието. Всеки човек може да пие от потока на умението и опита, но не всеки може да достигне до свещеното прозрение за Абсолют. Дълъг и трънлив е пътят, но пък удоволствието да си в пълна хармония със себе си и с Вечността е несравнимо.

Веселина Желева, Хеликон Бургас

"Сидхарта" е онова търсене на вътрешното и онази чиста сила на промяната с цел самосъзнание, която ни кара да пътуваме из живота.
Притча за младеж, който преминава през всички метаморфози, които му предлага вселената - монах, богат търговец, бедняк. Среща се с любовта, страха. омразата, спокойствието, учейки се да разбира себе се по-добре и по-истински.
"Огледа се наоколо, така сякаш виждаше света за първи път. Красив бе света, пъстър бе света, странен и загадъчен бе света! Имаше в него и синьо и жълто, и зелено, носеха се небесни простори и реки, спотайваха се гори и планини, всичко бе красиво, всичко бе загадъчно и магично, а в центъра му се намираше той, пробуденият Сидхарта, отправил се на път към себе си. "

Александрина Нанчева, Хеликон Велико Търново

  Биографията на носителя на Нобелова награда за литература Херман Хесе включва  едно издълбоко вглеждане в душата, във вътрешните бездни. Изпълнена е с безброй литературни приключения; било като автор, книжар или читател – той проявява удивителен усет към изтънченото писане, а в книгите му откриваме прекрасни податки от света на голямата литература.

       „Сидхарта” е книга публикувана през 1922 г., когато европейската култура е в кръстопът на своето развитие – след ужасите и бездната на Първата световна война търсенето за нов път, на преобразяваща и претворяваща духовност е изключително силно. Отговорът на Хесе е точно тази изключително поетична философска приказка за търсенето на идентичност и разбиране. „Индийската повест” е точно за преосмислянето на живота и намирането на спокойствие, сливане с кръговратите на природата. 

Димо Георгиев - Хеликон Шумен

Това е книгата, която ме докосна истински до сърцето. Несъмнено всяка книга си има точното време, когато трябва да попадне в ръцете ни или в момент, когато трябва да покаже път или просто да даде необходимото послание.


За това не случайно „Сидхарта“ е в различни класации за книгите, които трябва да бъдат прочетени.


Героят Сидхарта търси пътя към съвършенството, но дали ще успее да го достигне?


Книга изпълнена с много мъдрост, писана преди близо 90 година, а толкова актуално звучаща и в момента.

Диана Атанасова, Хеликон Варна

Херман Хесе е роден на 2 юли 1877 г. в град Калв, Швабия, в семейство на християнски мисионери, работили дълго време в Индия. От 1873 г. те живеят в Калв, където работят в издателска къща под ръководството на Херман Гундерт, дядо на Херман Хесе по майчина линия. През 1881 г. семейството на Хесе се премества в Базел, Швейцария, където прекарва пет години, преди да се завърне в Калв.

След като завършва Латинското училище в Гьотинген, през 1891 г. Хесе постъпва в Евангелистката теологична семинария в Маулброн.

На следващата година бяга оттам и е открит в полето ден по-късно. След като през май 1892 г. прави опит за самоубийство, Хесе преминава през няколко лечебни заведения и образователни институции и влиза в тежък конфликт с родителите си. През 1893 г. успява да положи изпит, с който завършва образованието си.

Хесе започва да чиракува в книжарница в Еслинген на Некар, но след три дни напуска. След това, в началото на лятото на 1894 г., започва продължило 14 месеца чиракуване във фабрика за часовници в Калв. През октомври 1895 г. отново се мести и става чирак в книжарница, този път в Тюбинген.