Парти по време на война: Годините в Англия

Автор: Елиас Канети

Коментари: 0

Издател Леге-Артис
Брой страници 214
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 365 грама
Размери 21x16
ISBN
Баркод
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Парти по време на война съдържа спомените на Канети от годините, прекарани в Англия по време на войната и след нея. Те се публикуват за първи път като част от литературното му наследство. Послеслов - от английския германист Джеръми Адлер.

През последните години от живота си, след трите големи автобиографични книги Спасеният език, Факел в ухото и Игра с очи, издадени у нас в превод също на Елисавета Кузманова, Елиас Канети се връща в спомените си към десетилетията, прекарани в Англия, най-хубавите години от живота му. През този период, откъснат от немската среда, той пише своето основно произведение Маси и власт и води бурен живот. Докато е жив, не се осмелява да разкрие близкото минало, сега завесата е вдигната и с духовит, язвителен, искрящ език той разказва за разглезени благородници и бедни емигранти, за суетни писатели и поети и красиви художнички, за английското високомерие и типичното английско party, и с голяма откровеност - за връзката си с Айрис Мърдок, станала по-късно известна авторка.
Литературоведът Джеръми Адлер се познава от дълги години с Канети, а през последните години стават много близки. В послеслова си той дава възможност "от първоизточника" да се хвърли поглед зад кулисите.


"Спомените ми за Англия избледняват. В същото време всичко, случилото се там през повече от четирите деситилетия, изведнъж изплува, сякаш беше чакало момента да се появи. Все още спомените ми са разпилени, гъмжат от хора, думи, съдби, обиди и вълнения. Някои изглеждат по-благородни, отколкото са били, други са обвити в мрак и отчаяно се стремят да изплуват."

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Елиас Канети, роден през 1905 год. в гр. Русе, България, следва във Виена, там пише големия си роман Заслеплението. Емигрира със съпругата си Веза Канети в Лондон. От края на 60-те години периодично живее в Цюрих и Лондон. През 1981 год. Получава Нобеловата награда за литература. Умира през 1994 год. В Цюрих.