Чародеецът Бохем

Автор: Здравко Дафинов

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 386
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 325 грама
Размери 20x14
ISBN 95489450128
Баркод 95489450128
Категории Биографии. Генеалогия, Художествена литература, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 10.00 лв.

Въпреки че са изминали вече 87 години от смъртта на Димчо Дебелянов, той си остава не само близък, но и един от най-любимите поети, особено на българската младеж. Искреността, изповедността, романтиката и елегииността на поезията му овладяват изведнъж и най-студените сърца, а съвършенството на стихотворенията му доставя истинска естетическа наслада на всички онези, които разгърнат страниците на стихосбирките му.
Сирак, израснал в недоимък, той има бедността за вечна спътница в живота и тя го отвежда отрано в средата на българската бохема, на която той става един от най-ярките представители поети в началото на XX век. Ако трябва да се търси по-раншен аналог на неговото бохемство в историята на българската литература, то той е само примерът с Христо Ботев в средата на българските хъшове по времето на Българското възраждане. Бохемството и на двамата се проявява обаче в най-благородния си вид: то разкрива свободолюбивия им дух, смелостта и откровеността им, личното им достойнство и етичния им максимализъм. С Ботев съдбата свързва Дебелянов още веднъж: и двамата живеят кратко време (под 30 години) и загиват в борбата за свободата на родината.
Най-голям принос за изясняване перипетиите в живота на Димчо Дебелянов има любимата му сестра Мария Дебелянова-Григорова, която запазва и част от неговия архив. Безценна е и доблестната проява на неговата първа любима Иванка Дерменджийска, която предоставя за публикуване многобройните, изпратени до нея писма от Дебелянов, разкриващи неговата чиста, дълбоко нравствена и благородна душевност. Принесен характер имат и спомените на неговите най-близки приятели поети и писатели - Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Георги Райчев, Гьончо Белев, Константин Константинов и публициста Йордан Мечкаров, както и на Георги Геров, негов съратник в казармата и на фронта от 1912 до смъртта на поета в 1916 година.
Здравко Дафинов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg