Последна любов

Автор: Уилям Уортън

Коментари: 1

Издател Рата--София
Брой страници 240
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 268 грама
Размери 0x0
ISBN 9549608026
Баркод 9549608026
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Може би понякога е най-добре да си сляп, за да виждаш нещата такива каквито са, и да не си заслепен от начина, по който изглеждат."

от Ваня Хинкова / дата: 05 авг 2019

"Не знаех, че любовта може да е толкова спокойно чувство.
Не отиваме никъде — вече сме там."

Уилям Уортън

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Тази любовна история е поставена в сърцето на Париж през 70-те години на миналия век.


Джак или Жак, 49-годишен американец, е зарязал досадната си кариера и тежкия си брак, за да се върне към първата си любов - рисуването. Той живее ден за ден в Париж, опитвайки се да изрази дълго потисканите си чувства чрез своето изкуство.


Един, ден рисувайки в парка една възрастна, сляпа жена се спъва и го поваля на земята, заливайки се с боите му ...


Коя е тя?


Тя е Мирабел, 71-годишна, дребна, елегантна и невероятна жена.


Между тях започва бавно, внимателно и неочаквано една любов, която се превръща в нежна и страстна афера. Докато силното усещане за живот на Мирабел вдъхновява Джак да рисува с нов поглед и свобода, той споделя с нея мистерията на страстта и я освобождава от травмиращото събитие, заради което тя е станала сляпа в ранна детска възраст.


С две думи - да обичаш и да бъдеш обичан, независимо кога, с кого и как, за това става въпрос...

Майа Цветкова, Хеликон София - Витоша

Двама самотници се срещат в Париж. Джак страда от разпадането на семейството си и започва да се препитава като уличен художник. Много по-възрастната от него Мирабел е музикант и е сляпа още от дете. Силата, която откриват в своята необикновена любов, им помага отново да прогледнат.

Бойка Борисова, Хеликон София - Витоша

Любовта отвъд възрастта, отвъд времето, отвъд физическите закони. Любовта като върховна форма на себеизява.

Елена Бойчинова, Хеликон София - Шишман

Уилям Уортън е псевдоним на родения в Америка писател Алберт де Айме, особено популярен с романа си "Пилето".
Уортън е роден във Филаделфия, Пенсилвания. Първата му книга, именно "Пилето", е публикувана през 1978 година, когато той е на повече от 50 година. Книгата печели успех не само сред читателите, но и сред критиката. Създаден е и филм с режисьор Алан Паркър и участието на Никалъс Кейдж.
След публикуването на "Пилето", в началота на 90-те години на 20 век де Айме публикува осем романа, между които са преведените на български "Отбой в полунощ", "Татко" (двата са също филмирани), "Франки Фърбо", "Илюзии", "Последна любов", "Художникът".
Много от героите на Уортънновите романи, независимо от различните им имена и обкръжение имат сходни преживявания и отношение към света. От тук идва предположението, че книгите му в голяма част са автобиографични. Известни са пределно малко потвърдени данни за биографията на Уортън или Де Айме. Предполага се, че той е служил по време на втората светована война в Германия, че е (или е бил) художник, прекарал част от живота си живеейки на лодка във Франция, че има няколко деца (не всички, от които оценяват неговата философия за отглеждането на деца), че е приемливо добър като дърводелец и както и в другите "направи си сам" дейности, че има някои здравословни болежки.
През 1988 година неговата дъщеря Кейт, зет му, Берт и двете има деца, две годишния Даниел и единадесет месечната Миа, загиват в ужасна катастрофа на 23 автомобила близо до Албания, Орегон, която е причинена от пушека от изгарянето на близките стърнища. През 1994 година Уортън написва достоверната (в по голямата си част) книга "Ever After", в която той разказва за причините, довели до инцидента, скръбта на семейството му и тригодишната му борба да коригиране на закона за изгаряне на стърнищата в Орегон. Тази кратка биография е публикувана през 1996 година.