Стефан Стамболов - от перото до ятагана

Автор: Димитър Иванов

Коментари: 1

Издател Труд
Брой страници 192
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 246 грама
Размери 23x17
ISBN 9545285214
Баркод 9545285214
Категории Биографии. Генеалогия, Художествена литература, Книги

Авторът е завършил философия и журналистика, доктор е по история и преподавател по музейно дело.
Интересът му към живота на Стефан Стамболов продължава 20 години. В резултат на тези занимания са излезли от печат три монографии, една докторска дисертация и 21 тома "Архив на Ст. Стамболов", в съставителство със ст.н.с. д-р Милен Куманов. Построени са два паметника на големия държавник в София и Банкя, подготвя се негова самостоятелна музейна сбирка във Велико Търново.
Настоящата книга е четвърта част от цялостното изследване "Арете". След "Арес" (1999 г. - бълг.; 2000 г. - англ.) и "Марс" (2002 г. - бълг, и 2003 г. -англ.)- представили пред читателската аудитория "Боговете на войната"в Тракия, Елада и Рим, последва "Армията на бога" (2004 г. - бълг. и англ.), в която се проследява приемствеността на ценностната система "Арете" от езическите богове към светците-войни в християнската религия.
В "От перото до ятагана" общественото унаследяване на сборната мъжка добродетелност е отнесено към десетилетията на националноосвободителна борба и полагането основите на модерната българска държавност. Въвеждането на Ст. Стамболов като еталон на революционер и държавник, на смел и себеотрицателен патриот се дължи не толкова на липсата на други подходящи примери - такива за чест на българския народ има през онази епоха - колкото на неговите необикновено ярки индивидуални качества. Поради тях именно той е свързващо звено на предишните с последната част от изследването "Арете". Тази пета част със заглавие "Българската енергия" обхваща XX в., когато в условията и на монархия, и на република сборната добродетелност на българина дава нови примери за подражание: във вяра и любов, в бой и в труд, в съграждане и управление на съграденото.

от Тодор / дата: 30 мар 2013

исках да купя книгата от тук, но не успях. Купих я от друга книжарница. Прочетох я и ми хареса, защото дава представа за личността, революционната дейност и държавническата на Стефан Стамболов. Не мога да преценя дали е диктатор или не, но определено е изключително силна личност и спокойно мога да го сравня с Ататюрк. Книгата е хубава и я препоръчвам.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]