Умберто Еко и футболът

Автор: Питър Перикъл Трифонас
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Сиела
Брой страници 64
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 60 грама
Размери 16.5x11
ISBN 9546498157
Баркод 9546498157
Категории Културология, Хуманитарни науки, Книги

Умберто Еко е известен на широката публика най-вече като автор на бестселъра "Името на розата". Малцина знаят, че италианският лингвист, професор по семиотика и изследовател на средновековната философия е също и футболен запалянко. Еко разглежда играта като метафора, за да разшифрова нюансите на човешката страст към идеалите, канализирана от поп културата.

Питър Перикъл Трифонас е един от най-изтъкнатите изследователи в областта на културологията, философията, етиката и литературата. Той е автор на книгите "Етика в писането", "Революционна педагогика" и "Барт и империята на знаците".

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Това е една малка книжка, с която обезателно ще преодолеете собственото си  неразбиране по отношение на основните философски и културологични термини на миналия /а и на сегашния/ век, като “семиотика”, “херменевтика”, “постмодернизъм”, “знакови системи” и т.н. Ако обаче познавате тези термини, то значи познавате – или поне имате бегла представа – за творчеството на Умберто Еко – и то  не толкова в сферата на художествената литература, колкото в областта на чисто философските му изследвания. Освен това – предполага се -  познавате и възгледите за “културната индустрия” на Адорно и Хоркхаймер, познавате и теориите на Фройд за неврозите и стремежа към смъртта. Не знам дали обаче сте чели есетата на Еко, от които авторът на книжката, за която става въпрос, подбира есенцията и ни я поднася в благонадеждно посдъвкан, но все пак максимално разбираем вид. Е, аз лично не съм чел тези есета /носещи заглавия от типа “Как да говорим за футбол”, “Световната купа и нейните суети”/ и считам, че би било редно преди да се отдадем на изложението на Трифонас, поне да сме попрелистили самия Еко “в оригинал” - е, преведен де /данни за превод на тези есета аз  лично нямам.../! Нейсе – важното е, че имаме достъп до едно нестандартно гледище относно влиянието на футбола върху масовото съзнание. И макар гледната точка на Еко да ни е представена в една по-олекотена, лесносмилаема форма, тя предизвиква сериозен размисъл относно симулираната реалност, която чрез футбола ни предлагат медиите и която провокира първичните инстинкти в самите нас – зрителите на най-популярния спорт на планетата.

Цветомир Цанков, Хеликон – Габрово