Министерство на болката

Автор: Дубравка Угрешич
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Факел Експрес
Брой страници 240
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 195 грама
Размери 20x13
ISBN 9549772357
Баркод 9549772357
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Министерство на болката" е книга за изгнанието, носталгията и ужаса от невъзможността за завръщане, за пораженията от войната и мъчителния възстановителен период на всички онези, които са я преживели; книга, в която оцеляването е равнозначно на съществуването без идентичност, без постоянен адрес и лично пространство.

"Романът на Угрешич представя носталгията като подривна дейност" - NRC Handelsblad, Michel Krielaars

"Това е превъзходна, изключителна книга. Тук говори човек, който е силен не само в разказването на истории; мисля, че тя е писател от световен мащаб." - T. Van Deel TROUW

"Угрешич трябва да бъде причислена към онези, които Жак Маритен нарича мечтатели на истинното; тя ни притегля към тези мечти" - Ричард Едър, New York Times


"Угрешич има запазено място сред сред класиците на ХХ век… Вероятно най-голямото й постижение е културната археология на нашето време… А основната й грижа е именно спасението на истината, съхраняването на реалния живот и неподправената памет срещу развихрянето на националистическата реторика и кича, които твърде често заливаха
страната й". - Literary Review


"За Угрешич, както и за Набоков, способността да помним е начин да се съхранят собствената ни нравственост и човещина". - Джон БАЛАБАН, Washington Post

"Изключително амбициозно… Поразително, впечатляващо по мащабите си умение за разказване и мислене на високи обороти. С гняв и болка Угрешич говори за много хора и разнообразен житейски опит. Тя е автор, който трябва да се следва. Автор, който трябва да бъде високо ценен". - Сюзан ЗОНТАГ


Дубравка Угрешич (1949) е позната на българските читатели с романите "Форсиране на романа река" (1988) и "Музеят на безусловната капитулация" (1997) и с есеистичните книги "Американски речник" (1993), "Култура на лъжата" (1996) и "Четенето забранено" (2001). Произведенията й са удостоени с редица международни отличия, сред които годишната швейцарска награда "Charles Veillon" (1996) за най-добра есеистична книга, холандската "Verzetsprijs" (1997), австрийската държавна награда за европейска литература (1999), германската награда за есеистика "Хайнрих Ман" (2000), италианската "Premio Feronio" (2004) и наградата на английския ПЕН център за най-новия й роман "Министерство на болката" (2005).


На български език са преведени:
"Американски речник"
"Култура на лъжата"
"Форсиране на романа река"
"Четенето забранено",
"Музеят на безусловната капитулация"

"Министерство на болката" излиза едновременно в Белград и Загреб през 2004 г.

Първият публикуван превод на романа "Министерство на болката" е на български - въпреки, че английския ПЕН клуб я награждава, във Великобритания книгата ще излезе през октомври.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Министерство на болката“ е силна и въздействаща история за група емигранти, бегълци от разкъсаната от война Югославия. История за животa им в изгнание, доминиран от едно постоянно усещане, което те наричат „югоносталгия“ и от фактa, че животът по така далечните им родни места все пак продължава – с нови имена на улиците, нови герои и врагове, нови понятия за добро и зло. А времето за тези бегълци е спряло... Съществуват само спомените им за семейство, родина, приятели, неща, които все още им се струват най-важни, но които реално са свързани със свят, който вече не съществува. Именно в това се състои болката на изгнаника.


Един брутален тест на основните понятия, около които се върти собственият ни свят. Но може би отправна точка на пътуване напред през живота, който все пак продължава.

Дияна Танева, Хеликон Пловдив

Дубравка Угрешич (българка по майка) е родена на 27 март 1949 г. в гр. Кутина. Завършва литература в Загребския университет, работи като научен сътрудник в Института за литературна наука в Загреб. Писателската си кариера започва с книгите за деца "Малкият пламък" (1971) и "Филип и сречица" (1976). Следват романите й "Поза за проза" (1978), "Щефица Цвек в лапите на живота" (1981), "Животът е приказка" (1983), "Форсиране на романа река" (1988), сборниците есета "Нова руска проза" (1980), "Американски речник" (1993), "Култура на лъжата" (1996), "Четенето забранено", "Музеят на безусловната капитулация" (1998).
Д. Угрешич е и съставител на излязлата през 1988 г. "Антология на алтернативната руска проза", както и автор на киносценариите "В лапите на живота" и "За щастието са нужни трима". През последните години Д. Угрешич преподава съвременна руска и средноевропейска литература в редица европейски и американски университети.
Книгите на Дубравка Угрешич са преведени на почти всички европейски езици и са награждавани с редица международни награди: годишната швейцарска награда за най-добра есеистична книга "Charles Veillon" (1996), холандската награда "Verzetsprijs" (1997), австрийската награда за европейска литература "Osterrechischen Staatspreis fur Europaische Literatur" (1999), германската награда за есеистика "Хайнрих Ман" (2000), италианската награда "Premio Feronio" (2004) и наградата на английския ПЕН-център за преводна литература и за най-новия й роман "Министерство на болката" (2005).