Един живот в изкуството. Спомени, срещи, разговори

Автор: Евтим Томов

Коментари: 0

Издател Български-художник
Брой страници 190
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 671 грама
Размери 28x21
ISBN 9544061231
Баркод 9544061231
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Името на Евтим Томов в контекста на българската художествена култура на отминаващото столетие спонтанно извиква представата за определящ и значим принос в три основни области, които тясно и неделимо са свързани помежду си. Това са изобразителното му творчество, изкуствоведската продукция и преподавателската дейност в Националната художествена академия. Трудно ще открием друг български художник, който да е работил така плодотворно и всеотдайно, разкривайки еднакво убедително многостранните си дарования в различните насоки на пластичните изкуства. Днес, от дистанцията на времето, препрочитайки неговите съчинения, вглеждайки се по-внимателно в богатата галерия от образи, които ни е завещал, както и докосвайки се до спомените на неговите многобройни ученици, можем с още по-голяма увереност, отколкото приживе, да оценим и осмислим по достойнство мястото и ролята на Евтим Томов в духовните и естетическите движения на епохата.
Независимо от това, че първите увлечения на бъдещия художник са насочени в еднаква степен към всички основни видове изобразително изкуство, основното поприще на неговите изяви и открития ще стане графиката. Именно в тази област се открояват постиженията му, които имат непреходен характер и оставят трайни и дълбоки следи в съвременното българско изкуство.
Проф. д. изк. Чавдар Попов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]