Нови приноси към проучване монетосеченето и историята на ранното Одриско царство в земите на Древна Тракия

Автор: Ставри Топалов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Наско-1701
Брой страници 280
Година на издаване 2004
Корици твърди
Език български
Тегло 431 грама
Размери 20x14
ISBN
Баркод
Категории Археология. Антикварство. Извори, История, Книги

Проучванията представени в студията "Нови приноси към проучване монетосеченето и историята на ранното Одриско царство в земите на древна Тракия" са продължение на изследванията, свързани с монетосеченето и историята на ранното Одриско царство, публикувани през 1994 г. в студията "Одриското царство от края на V до средата на IV в. пр. н. е. Приноси към проучване монетосеченето и историята му". В този смисъл новата студия се явява продължение на едни дългогодишни проучвания, свързани с първото голямо тракийско царство в земите на древна Тракия и може да се разглежда като втора част на отпечатаното през 1994 г. изследване.

Проучването се състои от единадесет самостоятелни, тематично обединени статии, в които е представен главно непубликуван досега нумизматичен материал от частни колекции в България, като при неговото описание и коментиране са представени нови доводи в подкрепа на извършваните в последните години изследвания, свързани с ранното тракийско монетосечене. Дадена е информация за съществуването на още четири типа ранни одриски владетелски монети и значителен брой подварианти на известни вече типове одриски владетелски монети, на които допълнителните символи и допълнителните надписи предоставят нова информация, свързана с неотразени в историческите извори събития.

Публикувани са и два неизвестни като типове монети, за които са представени доводи за вероятното им отсичане в земите на ранното Одриско царство. Подробно е разгледано контрамаркирането на монети на одриския владетел Хебризелм, като се установява, че с тези първи случаи на контрамаркиране на владетелски монети в земите на древна Тракия се е давала една допълнителна информация какво представляват въвежданите нови изображения в монетосеченето на владетелите. Публикувани са нови тракийски подражания на известни типове ранни одриски владетелски монети, подкрепящи тезата за отсичането на голяма част от ранните одриски владетелски монети в монетарници от вътрешността на тракийските земи, намиращи се под контрола на владетелите Одриското царство.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]