Страните в света 2005-2006. Справочник

Автор: Колектив

Коментари: 0

Издател Глория-Палас
Брой страници 520
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 995 грама
Размери 24x17
ISBN 9549083365
Баркод 9549083365
Категории Енциклопедии. Каталози. Справочници, Енциклопедии и справочници, Книги

Справочникът "Страните в света - 2005-2006" продължава традицията на Катедра "Регионална и политическа география" при Геолого-Географски факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски", да участва в създаването на справочни издания. Представители на катедрата участват в излязлата от печат през 1999 г. "Българска енциклопедия от А до Я" /Издателство на БАН/; Където в сбита форма бяха представени страните в света. Без съмнение новият справочник за страните в света идва да удовлетвори потребностите от съвременни познания за различните страни.
Географията изучава природни и социално-икономически обекти на глобални, регионално и локално равнище. Тя се стреми да получи завършени знания за териториалната диференциация на Земята. Регионалната парадигма е сърцевината на географията. Регионалната география с нейната методология, специфични задачи и методи е нужна преди всичко на практиката. Като синтезира конкретни, но различни материали за страните и районите, регионалната география разкрива тяхната специфика и без преувеличение представлява самата същност на географията. Авторите не ни представят механични смеси, справки и обзори, а характеристика за отделните страни, съдържащи в себе си логично съчетаване на най-важните черти и тяхното пълно обвързване. Макар и в синтезиран вид, характеристиките за отделните страни показват тяхната специфика. А. Луканов, Н. Божинов, С. Димитров са успели в значителна степен да представят географските особености на всяка една страна. Схемата /системата/, която използват авторите, позволява на читателя да научи най-същественото и важно за всяка страна. Това прави справочникът еднакво полезен, както за любознателния читател докосващ се за първи път до страните, така и за по-придирчивия, който иска да научи нещо повече.
Географските региони са стабилни, исторически оформили се териториални комплекси. Обособяването на отделните региони и страни е резултат на обективно протичащи процеси. Регионалната подялба отразява познанието на хората за тези процеси и за формиралите се в резултата от тях регионални различия.
Значението на регионалната география на страните като един от компонентите на човешката култура е неоспоримо. Регионалната география на страните въвежда географията като общопризнат елемент в съкровищницата на световната култура. Ето защо справочникът "Страните в света - 2005-2206" представлява широко отворен прозорец към природата, населението, стопанството на отделните страни и региони.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]