Без заглавие. Комунизмът в битка с демокрацията

Автор: Нася Кралевска
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Работилница за книжнина "Васил Станилов"
Брой страници 504
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 852 грама
Размери 23x16
ISBN 9789548248891
Баркод 9789548248891
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Поднасям тази книга с вълнение в ръцете на читателя. Тя е написана с дълбока емоция и с добросъвестност към фактите от националната история. Целта ми бе с нея да припомня събитията от две революционни десетилетия - налагането на комунистическия режим в България и опитите за неговото разграждане. За мене двата процеса са тясно свързани един с друг. Опитах се също така да разкажа на младото поколение какво представляваше червеният диктаторски режим и как той се отрази върху живота на българите. Да обясня как стана така, че една държава с напълно задоволителен жизнен стандарт и с просветен, деен, талантлив и амбициозен народ за петдесет години достигна до разорение и до деморализация. У мен остава жива вярата, че светлият ден на България зависи от нейните граждани.
Нася КРАЛЕВСКА

ЕДИН ОСОБЕН ПОГЛЕД
Ние, свидетелите и участниците в драматичните събития, съпровождащи краха на комунизма и първите стъпки на демокрацията у нас, помним добре отделни случки, но често изпускаме от очи цялостното развитие на сложните и до голяма степен все още прикрити процеси. Чуждите наблюдатели пък може би по-ясно виждат главните насоки, но по-дребните детайли им убягват - а нерядко именно подробностите дават ключа към същината на нещата. Това потвърждава известната максима за гората и дърветата: когато си вътре, виждаш дърветата, но не и гората; когато си отвън, виждаш добре гората, но не различаваш отделните дървета.
В това отношение авторката на публицистичната книга "Без заглавие" с подзаглавие "Рушители и строители на България" Нася Кралевска има предимствата, които притежават и участникът, и страничният наблюдател. Българка по рождение и по дух, тя от 1985 година живее в Съединените щати, но нито за миг не престава да се вълнува от проблемите на отечеството си. Всяка година прекарва по няколко месеца в България и е пряк свидетел на всичко, което става у нас, а докато е в Америка, неотклонно следи цялата достъпна документация, периодичния печат - наш и чуждестранен, изследванията, свързани с трудния и криволичещ път на обществото ни от комунизъм към демокрация. Безспорният и талант на разследващ журналист, ясната и позиция и подходящо образование (тя е завършила немска филология и журналистика в Софийския университет: "Климент Охридски", работила е в специализирани издания у нас, превеждала е от немски и английски романи, драми, поезия, публикувала е статии, преподавала е български език в Университета на Делауер, САЩ) й дава възможност да направи един особен разрез на българското общество както от времето на комунистическата диктатура, така и от първите години на така наречения преход.
Разбира се, книгата на Нася Кралевска няма претенциите на едно пълно и всеобхватно историческо изследване. Тя не е научен труд (въпреки че всички факти в нея са грижливо проверени), а произведение, което се вмества в рамките на не напълно дефинирания жанр документална проза. Известна субективност в този жанр е неизбежна, а по мое мнение - и необходима. Пристрастията на авторката са ясно изразени, нейните вълнения, симпатии и антипатии са повече от очевидни, но именно това придава публицистична сила и яркост на описваните събития. Ударенията, които тя поставя, също са продиктувани от личните и виждания. Тези акценти вероятно невинаги съвпадат с онези, които читателят смята за най-съществени. Блестящо и детайлно е проследен първият свободен митинг от 18 ноември 1989 г., но аз например бих отдал по-голямо значение на събитието от 14 декември същата година, когато комунистите за първи път разбраха, че българското общество няма да се поддаде на техния сценарий за козметични промени. Това събитие естествено е засегнато в книгата, но не толкова задълбочено. Друг читател би посочил друг детайл от най-близката ни история, който смята за по-важен - например подпалването на Партийния дом, или нещо друго. Но нито ние, читателите, нито авторката могат от толкова кратка дистанция да подредят по важност събитията, разтърсили България в годините след 1989-а - това е дело единствено на бъдещите историци. Особено ценни в книгата на Нася Кралевска са разговорите и интервютата с наши видни политици и общественици, някои от които хвърлят нова светлина върху събития, за които може би си мислим, че знаем всичко.
Несъмнено разказът за рушителите и строителите на България ще развълнува и ще накара българския читател да премисли преживяното. Струва ми се обаче, че книгата би могла да предизвика голям интерес и в чужбина, където познанията за страната ни все още са доста повърхностни и едностранчиви. Надявам се, че скоро публицистичното изследване на Нася Кралевска ще бъде преведено и издадено на някои от големите световни езици.
Йосиф ПЕРЕЦ

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]