Шивачката на очи

Автор: Димитър Шумналиев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Труд
Брой страници 270
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 168 грама
Размери 20x13
ISBN 9545285877
Баркод 9545285877
Категории Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Русият пан завъртя ръчката на машината за ток. Госпожа Ана се срути. Плиснаха я с вода. В осененото и за миг лице се прокрадна усмивка. Горда усмивка. На жена, която няма какво да губи . Освен къщата, плъховете и ината си.
- В какъв свят живеете, драги ми дечица -простена и пак изгуби съзнание.
Видя ножа малко късно - острието я перна по нокътя, толкова сух, че отскочи като люспа. При втория замах тя прошепна:
- Давайте. Подписвам.
Поднесоха и шишето с вода. Очилата от скрина -лепена рамка, дебели стъкла. Нотариус Бончев посочи с химикалката: тук и тук. Русият се обади на шефа:
- Готово, брадър. Нави се на двайсет хиляди.
- Имотът е десет пъти повече - чуха всички от мощния апарат.
- Е, да де, кой не го знае.
Отвързаха гордата старица. Госпожа Ана остана насаме с плъховете. Повика ги с дясната си ръка. Я колко пари на масата! Превърза пръста си, включи бойлера, за да се изкъпе. Нотариус Бончев влезе направо, без да чука, ухилен до уши:
- Бабо, осем пъти продадохме къщата. Време е да се измитаме.

Димитър Шумналиев, роден на 3 март 1947 г. в София, завършва българска филология в софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализира писателската програма на университета в Айова, САЩ. Автор на 16 книги - романите - "Дървото", "Тресавището на Абдовица", "Речни духове", "Феродо" и др. За сборника "Влюбени разкази" е удостоен с авторитетната международна награда "Балканика", 2004 г.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Димитър Шумналиев е роден на 3 март 1947 г. в София. Има две деца.

Главен редактор на вестник "Нощен труд".

Завършил българска филология в Софийския университет. Специализира френски език и литература в университета на По, Франция. Специализира с диплом писателската програма на Университета в Айова, САЩ.

Завършва с диплом Писателското училище на университета в Айова Сити, САЩ. Работил е във вестниците "Народна младеж", "Отечествен фронт", "Литературен фронт", "Народна култура", в БНР. Бил е главен редактор на в. "Пулс" и на в. "Факс", и заместник-главен редактор на в."Труд". В момента е главен редактор на вестник "Нощен труд".

Автор е на 17 книги сред които романите "Такова мълчание, такава война" (1975), "Дървото" (1987), "Пари за умиране" и "Тресавището на Абдовица" (1983), "Приют за лисици" (1985), "Любовно досие" (1987, в съавторство с Наташа Манолова), "Меден капан" (1988), "Роман в буркан" и "Речни духове" (1989), "Любовта на крокодила" (1990), "Геена" (1991).

През февруари 2004 г. излезе книгата му "Феродо", която според критиката носи автентичния дух на 60-те години.

Творби на Шумналиев са превеждани на английски, руски, немски, френски и др.

За сборника "Влюбени разкази" (2002) Димитър Шумналиев получи авторитетната литературна награда "Балканика" за 2004 година.