Регионална икономическа политика: Стратегии, концепции и планове

Автор: Лиляна Василева и др.
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Тракия-М
Брой страници 250
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 290 грама
Размери 21x14
ISBN 954840141X
Баркод 954840141X
Категории Икономика, Книги

Оценявайки нарастващата роля на приложението на регионалния подход в управление на големите териториални общности с транснационален характер и националните икономики, изданието "Регионална икономическа политика" е подчинено на следните цели:
- да систематизира проблемите, свързани с ролята и значението на регионалната икономическа политика в настоящия етап на развитие на обществото;
- да проследи развитието на регионалната икономическа политика в различните страни и най-вече в Европейския съюз и нейното приложение;
- да проследи връзката и взаимната зависимост между регионалната икономическа политика и развитието на пространствените икономически и урбанизационни структури в условията на формиране на глобалните общности от типа на Европейския съюз и пространствената структура, съвременната икономическа карта на света;
- да се систематизират методите, средствата и подходите при формиране на регионалната политика и нейната реализация.

Особено място се отделя на структурирането на регионалните икономики, стремежа за сближаване на териториалните системи (райони, зони, градове, общини, области и други) по статус на живот, ниво на икономическото, социално развитие и териториално инфраструктурно устройство под влияние на глобализацията и регионализацията.
Неизменно в разработката присъства икономическото райониране, определение и типизация на икономическите райони, териториалното разположение на производителните сили и локализацията им.
Управлението на регионалните процеси се свързва с регионалното планиране, избор на стратегии, влиянието на териториалните фактори и условия, регулиращия механизъм, рисковото финансиране, проекти и програми. Тези проблеми са разгледани в неразривна връзка с разширяването на Европейския съюз и механизма на управление чрез регионалните инструменти: рамкови планове и програми, структурни фондове, механизми на стимулиране на сближаването между нивото на развитие, страни и региони. Главната цел безспорно е повишаване конкурентоспособността на икономиката по страни и общо за ЕС и участието в международния пазар.
Реализацията на целите и стратегиите на регионалната икономическа политика е свързана с интеграционните процеси, проекти и програми.
Авторите се придържат към идеята, че регионалната икономическа политика е толкова основна, многообхватна и многостранна от гледна точка на обхват, обект и механизъм за приложение, че едва ли в един труд могат да се разгледат всички проблеми, да се отчетат положителните страни и тенденции на развитие.
Авторите

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]