Майстора и Маргарита

Автор: Михаил Булгаков

Коментари: 15

Издател Фама
Преводач Лиляна Минкова
Брой страници 444
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 572 грама
Размери 22x14
ISBN 9545972351
Баркод 9545972351
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Един ден дяволът отива на посещение в Москва, за да проучи как се развива човечеството и как му се отразява съветският строй. С помощта на своята свита - двама демони, млада вещица и огромен черен котарак - той си прави с гражданството фантасмагорични шеги и го подлага на смеховити изпитания. Когато напуска земята, психиатричните заведения са пълни, а силите на реда са в смут...
Близо две хиляди години по-рано, в Юдея, римският прокуратор е принуден да потвърди смъртната присъда на един беден скитник философ, който изповядва странното убеждение, че всички хора са добри...
Един московски историк пише роман за Пилот Понтийски и среща голямата, непобедима и извънвременна любов...
Трите линии - сатиричната, трагичната и романтичната - са преплетени виртуозно и изграждат една от най-великите и обичани творби в световната литература. Завършен по времето на сталинските чистки, романът е публикуван за първи път едва през 1966 година, и то съкратен от цензурата с над сто страници. Днес вече е в пълния си вид и популярността му не спира да расте.

Ръкописите на горят.
Михаил Булгаков

Той беше безподобен в присмеха и проявяваше докрай великолепното си презрение... Той беше гений.
Ана Ахматова

Ключови думи: класика, Книги, които ни променят, Книги, които оформиха съвременния свят, Отдели време за четене, Намери време за четене, От страниците до екрана, Промо -20%, Време за хубави книги

от Юлия / дата: 10 мар 2018

Защо не е посочен преводач ?

от аз / дата: 13 мар 2017

Май нищо не сме разбрали от книгата, щом съдим!

от Неделник / дата: 13 окт 2014

"и се замислих дали пък няма нещо масонско в него. Мисля, че не." - сигурни ли сте, че сте се замислили? Страхотно четиво.

от Добрева / дата: 21 дек 2012

Любима моя настолна книга.Много истини.Горещо препоръчвам на посветените в жанра.

от Кирил / дата: 01 юни 2012

Мен също нещо не ме впечатли този роман в сравнение с "Голгота" на Чингиз Айтматов

от Точка / дата: 01 юни 2012

До мение 009
Защо се отнасяте толкова враждебно, читателю? Нима всеки човек няма право на свободен избор или мнение?
Посещавам сайта, защото обичам литературата, изпитвам удоволствие от хубавото четиво и ми е приятно да обменям мнения.
Прочетох "Майстора и Маргарита" от край до край, но не успях да се завъртя във вихъра на романа, което не го прави лош, разбира се.
Както е казал А.Константинов "Разни хора, разни идеали".
Останете си със здраве.

от До Точка / дата: 25 май 2012

щом не е успял да те грабне романа, какво изобщо правиш в тоя сайт

от петя груева / дата: 25 май 2012

Прекрасна,вълнуваща книга,която грабва вниманието от начало до край.

от Историчката / дата: 24 май 2012

Автори като Булгаков не могат да се разберат от първия прочит; но трябва да си прочел още много преди него, за да разбереш изобщо нещо.

от Точка / дата: 09 дек 2011

Романа не успя да ме грабне.

от Ирина / дата: 08 юни 2010

Не съм чела нещо по-завладяващо. Книгата е велика, а Булгаков - авторът на 20 век!

от stella / дата: 30 май 2010

Чела съм романа преди доста години и се замислих дали пък няма нещо масонско в него. Мисля, че не. Булгаков е бил вярващ християнин. Но, така или иначе, "Майстора и Маргарита" е връх в световната литература. Трите линии - съвременна тогава Москва, историята на Исус и тази на Майстора - се преплитат виртуозно.

от зидаров / дата: 30 май 2010

това е най-масонската книга на булгаков.

от Мария / дата: 08 апр 2009

\'Що пък като малък?
Книгата е прекрасна.

от DETELIN FILIPOV / дата: 26 яну 2009

Samo tozi koito e chel kato maluk po sobstveno gelanie i s istinski interes moge da komentira BULGAKOV...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

“Майстора и Маргарита” ми беше подарък – един от най-интригуващите подаръци, които съм получавала някога!

Защо?

Ами, например, затова че е единствената книга откак свят светува, в която Сатаната е положителен герой. Това е роман в романа, книга, която разказва за едни събития чрез други събития … Объркваща, многопластова, провокираща – книга, която можете да четете много пъти и винаги да откривате нещо ново в нея, книга, която трябва да се чете в точния момент.

Представете си Москва през тридесетте. Ако можете…

Това е времето на Новия Строй - изкуствено заченат и безплоден, на соцреализма, на разкулачването, на общите квартири - времето, в което бездуховността е новата и официално призната държавна религия; времето, в което материализмът уверено и сигурно се превръща в култ. Хората са заети с най-обикновени човешки проблеми – съседът да не ги издаде в милицията, че тайно се надяват “старото” да се върне, те да издадат съседа в милицията, че крие валута да речем, пък после като порядъчни граждани да му вземат стаята, защото по силата на новите закони петчленното им семейство се гъне в едно помещение, делейки обща баня и тоалетна с още шест други “клетки на обществото”.

Москва е красива, една много красива фасада, на която плъховете гризат стените, само че всичко това не се забелязва от никого. Даже и от самите участници в процесите - все пак е по-добре да не виждаш тези неща, ако искаш да си запазиш разсъдъка. И точно в този момент в Москва пристига Сатаната, придружен от странна свита, със съвсем прозаична цел – да си проведе традиционния бал. Воланд (Дяволът) не вреди пряко. И защо да го прави? Нали вижда как човекът сам се унищожава? Защо е нужно да го изкушава, за да му вземе душата? Просто си седи и наблюдава как той най-доброволно му я дава.

Има обаче и паралелно действие – то е авторски поглед към събитията в Евангелието и по-точно към съда над Исус Христос и неговата екзекуция.

Редом с това в “московското” повествование има още няколко причудливо преплитащи се сюжетни линии … Защото ... “ откакто Анушка разля олиото “ , сякаш нищо вече не е същото J

“Майстора и Маргарита “ е един от най-значимите руски романи на 20 век. Забраняван и изгарян, той все пак си проправя път към читателя. Булгаков написва роман за величието и падението на човешката душа, измъчвана от нашепванията на симпатичния дявол …

Невена Табакова, Хеликон Пловдив - Център

Искате ли да се запознаете отблизо с Дявола?

Може би - да, а може би няма да повярвате, когато ви кажа, че дяволът може да бъде добър герой, а не зъл демон, който взима душите на хората. Ако все пак не вярвате на думите ми, уверете се сами и вземете тази книга.

Романът на Булгаков е уникален по същността си, защо в него се преплита вълшебното (мистичното) с реалното, любовта с омразата, доброто със злото. А то, злото, не произлиза от Дявола, а от алчните московчани. Авторът е успял да създаде едно художествено време, в което едновременно се развиват две действия, изключително различни на пръв поглед, но с всъщност с една обща идея, съпроводена с историческа събитийност.

Четенето на "Майстора и Маргарита" за мен бе огромно удоволствие. Не знам дали ще мога да обикна някоя друга книга така. 

Валентина Минчева, Хеликон Витоша

Михаил Булгаков е роден на 3 май (15 май стар стил) 1891 година. Автобиография на Булгаков, 20 март 1937 г., Москва, Архив на писателя. С автобиографията са съобразени и останалите дати от статията. в Киев, Украйна. Родителите му са руснаци, като баща му, Афанасий Булгаков, е преподавател в Киевската духовна академия, а двамата му дядовци са православни свещеници. През 1909 година Булгаков завършва Първа киевска гимназия, където започва да проявява интерес към литературата. След гимназията започва да учи в медицинския факултет на Киевския университет. През 1913 година се жени за Татяна Лупа. След започването на Първата световна война се записва като доброволец в Червения кръст, а през 1916 година се дипломира.През 1920 г. живее във Владикавказ, където работи в подотдела за изкуство. Там пише за местния театър първите си пиеси.

Булгаков умира в Москва от нефросклероза на 10 март 1940 година