Пирати и императори, стари и нови. Международният тероризъм в съвременния свят

Автор: Ноам Чомски

Коментари: 0

Издател Кивели
Брой страници 252
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 289 грама
Размери 23x15.5
ISBN 954790020X
Баркод 954790020X
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Това ново и напълно осъвременено издание на класическата дисекция, която Чомски прави на тероризма, изследва ролята на САЩ в Близкия изток и разкрива как медиите манипулират общест¬веното мнение за същността на тероризма. Чомски, най-видният критик на американския империализъм, с няколко нови глави към оригиналните раздели за Иран и бомбардирането на Либия, описва по съвършен начин машинациите на държавния тероризъм.
Новите глави разглеждат втората Палестинска интифада или войната с камъни, която започва през октомври 2000 г.; подробно описание на въздействието на 11 септември върху външната политика на САЩ в Близкия изток; и разпадането на описанията и представите за тероризма след тази дата.

"Той оборва общоприети истини" - "Ню Йорк таймс"

"Ако се съди по силата, обхвата, новаторството и влиянието на неговото мислене, Ноам Чомски несъмнено е най-значителният жив интелектуалец" - "Ню Йорк таймс Бук Ривю"

"Един от радикалните герои на нашата епоха... Интелект от най-висок ранг" - "Гардиън"

"Книгата на Чомски не е нито теоретическа, нито идеологическа: тя е страстна и правдива. Има някои качества на Откровенията, на пророците от Стария завет и на Блейк". - "Таймс Литерари съплемент"

Ноам Чомски е световно признат за един от най-гениалните ни писатели и мислители. Той се нарежда между десетимата най-цитирани автори в хуманитарната област и е единственият жив член сред тях. Международно признат философ, учен и политически активист, той е институтски професор в Масачузетския технологичен институт, департамент "Лингвистика и философия ". Публикувал е още много книги в издателство Плуто Прес, в това число "Сила и перспективи"(1996), "Класовата борба " (1996), "Омразният триъгълник "(1999), "Новият военен хуманизъм "(1999), "Разбойническите държави "(2000) и "Пропагандата и общественото мислене "(2001).

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Чомски е роден във Филаделфия, Пенсилвания, син на еврейския учен Уилям Зеев Владимир Хомский (роден в Украйна) и Елси Хомская-Симоновская (еврейка от Беларус). Започвайки 1945 г. следва философия и лингвистика в Пенсилванския Университет при Зелиг Харис, професор по лингвистика, чиито политически възгледи частично споделя. Получава докторска степен от Пенсилванския Университет през 1955 г., резултат на научната му работа в Харвардския университет през предишните 4 години. В докторската си работа започва да развива някои от лингвистичните си идеи, разработвайки ги по-късно в книгата си Синтактични структури (1957 г.), може би най-известният му труд в областта.

След получаването на докторска степен, Чомски преподава в Масачузетския Технологичен Институт в продължение на 19 години, като става и първият получател на професурата по модерни езици и лингвистика на името на Ферари П. Уард (1966 до 1976 г.). През тези години започва публично да се ангажира по политически въпроси, привеждайки доводи срещу американското участие във Виетнамската война (около 1965 г.). През 1969 публикува първата си политическа книга, Американската сила и новите мандарини (American Power and the New Mandarins), съдържаща есета по темата. Оттогава е добре известен с дисидентските си политически възгледи, чете политически лекции по целия свят и пише редица книги и памфлети. Неговите убеждения, широко класифицирани като либертарен социализъм, му печелят както много привърженици, така и редица критици. Чомски продължава активно и научната си дейност като лингвист.