Любовни писма. Халил Джубран до Мей Зияде

Автор: Халил Джубран
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Кибеа
Брой страници 176
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 254 грама
Размери 14x14
ISBN 9544744231
Баркод 9544744231
Категории Есеистика и публицистика. Световна, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Халил Джубран и Мей Зияде са се познавали единствено от писмата и от творчеството си. Въпреки това кореспонденцията им продължава цял живот, както и тяхната любов.
Тази сбирка от писма разкрива прелестта на перото на Джубран по дълбоко личен и емоционално наситен начин.
Илюстрирана с оригинални скици на Джубран, както и с факсимилета от кореспонденцията, тази изящна книга е за онези, които искат са опознаят по-отблизо автора на някои от най-популярните творби на XX век и на първо място "Пророкът".

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Епистоларното творчество на Джубран е богатсво с изключителна литературна и духовна стойност. Писмата му до Мей Зияде са откровение, молитва, признание. Между редовете им струи силата на една дълбока и искрена любов, макар двамата никога да не се срещат на живо. Тези писма са свидетелство за възникването на духовни връзки и силни чувства между две сродни души; доказателство за това как между влюбените сърца не съществуват разстояния, а само споделени пространства.


Красиви поеми, носещи дъх на Божественост и Висота, на Чистота и Любов.


Нежни, лирични, магични...


„От всички хора ти си най-близо до душата ми и най-близо до сърцето ми и нашите души и сърца никога не са се карали. Само мислите ни са се карали, а мисълта е придобита, тя е извлечена от средата, от онова, което виждаме пред себе си, от онова, което денят ни носи; но душата и сърцето са изградили върховната същност вътре в нас дълго преди мислите ни.“- Халил Джубран

Любина Йорданова, Хеликон Русе

    Пред нас стоят писмата на известния писател и философ от ливански произход Халил Джубран  до неговата любима - Мей Зияде. Но това не е поредната блудкава любовна история, която би ни пренаситила с мечтателност и неестествена сладост. И ако повечето най-често срещани отношения между влюбените имат вкус на рафинирана захар, то тяхната душевна взаимност е като най-доброкачествен плод.Тези двама души никога не са се срещали на живо, но живо и искрено  са споделяли мислите и чувствата си. Мисли и чувства, които искаш и можеш да изкажеш единствено пред сродна душа, която усеща най-фините трепети на ума  и сърцето ти.
    Кое е най-голямото страдание на хората от нашето съвремие? Осъзнавайки го или не, това е самотата. Даже и в моментите, когато сме оградени от хора,дори най-вече тогава...Но Халил Джубран открива близко същество, което може да чува и вижда мъдростта на духа му, пробуденото му съзнание, божествените му стремежи. Това е една любов, проявена в най-чистата си форма, безкористна, духовна, непонятна за грубостта на повечето хора, които залагаме почти всичко на плътското и удоволствието от него. Тук удоволствието от общуването е друго. Тук то носи наслада за висшите сетива.
    Възвишени и красиви са словата на Халил Джубран!!!
    Приятно четене!

Боряна Делчева – Хеликон Бургас

ХАЛИЛ ДЖУБРАН (1883-1931) е писател и художник от ливански произход, но живял и творил в САЩ. Сравняван е с Ницше и Уилям Блейк, а книгите му са преведени на десетки езици. Поетично-философското му слово, наподобяващо библейското, се разгръща в своеобразни притчи за земното, божественото, космическото и тяхното единение - и проникновението му го издига в модерен пророк на една модерна вяра.