Хаос и ред или принципът на дозираната нестабилност

Автор: Георги Попов

Коментари: 0

Издател Стено
Брой страници 232
Година на издаване 2007
Корици твърди
Език български
Тегло 515 грама
Размери 24x17
ISBN 9789544493028
Баркод 9789544493028
Категории Психология. Видове, Психология, Хуманитарни науки, Книги

Eдин филмов герой преди 3-4 десетилетия казваше, че има два типа учени - едните разбиват с главите си стени, а другите подреждат след тях тухлите. Като повечето млади хора исках да бъда революционер, обаче по-късно разбрах, че революциите в науката са най-често следствие на преподреждането на тухлите. Например смяна на парадигмата. Приемствеността в познанието е религия на науката. Казвам го, защото и най-нестандартните идеи се градят на плещите на нашите предшественици.
Когато навърших 60 години, се замислих какво оставям след себе си като идеи и текстове. Темите са разнообразни, но идеите са обединяващи и свързват различните теми. Независимо дали пиша за преживелищния хронотоп на българина, за музиката, за културата, или за психиатричните разстройства, аз се основавам на едни и същи теоретико-методологич-ни предпоставки - двойки противоположности като време и пространство, хаос и ред, едновременност и последователност и т.н.
В тази книга съм събрал непубликувани и публикувани, но основно преработени студии и статии (теоретични и експериментални), които са жалони на идейната ми история и тематичните ми интереси. Не съм включил текстове с дидактичен и тясно клиничен характер. Мисля си, че съвременната психиатрия се нуждае преди всичко от кръгозор и този кръгозор трябва да има междудисциплинарен характер. Убеден съм, че ровенето само в собствената градинка ограничава познанието. Между различните науки няма непреодолими огради, но има неовладени територии. Винаги съм изпитвал огромно любопитство към тези места и накрая сякаш се заселих там. От време навреме се връщам зад оградата, но бързо ми доскучава. Прибирам се, като все гледам да взема някого със себе си. Не е лесно, но когато успея, вече не се налага да говоря само с книгите или мислите си.
Текстовете са като децата. Като се родят, получават собствен живот и стават все по-самостоятелни. В един момент се оказва, че някой ги е опознал по различен от мен начин и вижда неща, които аз не съм видял, но не вижда други неща, които бих искал да види. Това, разбира се, е тъжно, но има и хубава страна - текстовете се обогатяват през мислите на читателите.
Георги Попов

Ключови думи: Промо -15%, Време за любима книга

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg