Homo Epistularum и животът вчера

Автор: Йордан Вълчев/Иван Радев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Слово
Брой страници 270
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 410 грама
Размери 23x16
ISBN 9789544398774
Баркод 9789544398774
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Било е време - и в живота, и в литературата - писмата да се възприемат като форма на съществуване. Днес те са част от ненужния и изхвърлен реквизит на миналото. Неслучайно обаче продължава да е жива думата анахронизъм - това ще рече, че тя има какво да изразява и човекът изпитва определена нужда от него. Така е с писмовното наследство.
Сигурно в някоя литература има такава книга.
В нашата няма - или поне не в този вид и обхват във времето и текстовете.
Но не това е причината да се заема с нея.
Или - не основната и единствената.
Другите - че става дума за диалог, в който поводите и темите са винаги свързани с литературата и литературния живот; че този диалог се води между участници, единият от които е писател художник, а другият - скромен литературен критик и историк. Но и двамата, в различен смисъл, имахме ограничен достъп за публичност, така че немалко от въпросите, които ни занимаваха, е нямало как да бъдат изявени освен в частна писмовна форма. Оказахме си се, по различни причини, аз и Йордан Вълчев, необходими един на друг, особено след като стигнахме определена степен на опознаване и откровеност в отношенията.
Така избрания надслов на книгата го оправдава категорично и пълно само един от двамата - Йордан Вълчев. Мнозина от общувалите с него са убедени, че той беше истински homo epistularium - буквално всеки ден изпод ръката му тръгваха към кого ли не цял сноп негови послания, препоръки, благодарности, хрумвания, възражения. Правеше го с чувство за дълг, а не само по навик и от тщеславие. И беше неуморим. Цял том могат да съставят неговите „открити писма" - тръгващи от най-различни поводи на несъгласие и възмущение, отправени към институции и лица от възможно най-широк регистър. Веднъж това ще бъде до министъра на отбраната и „генерала конник" Владимир Стойчев; друг път, заради тенденциозно представяното дело на Кирил и Методий - до редакцията на в. „Литературная газета" в Москва; трети - до министъра на образованието акад. Илчо Димитров; четвърти до главния редактор на в. "Литературен фронт", на в. "Поглед", "Работническо дело" и пр. И този том ще бъде добър урок по гражданска доблест и писателска съвест.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]