Следеният човек

Автор: Веселин Бранев

Коментари: 1

Издател Фама
Брой страници 440
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 400 грама
Размери 21x14.5
ISBN 9789545972836
Баркод 9789545972836
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Живеещият от 10 години в Канада български писател, сценарист и кинорежисьор Веселин Бранев изглежда няма тази претенция и е поставил за подзаглавие на книгата си "спомени, предизвикани от документи".
Всичко в книгата е истина - хората, събитията, фактите, обстоятелствата в продължение на 50 години - отпреди Втората световна война до рухването на тоталитарната система - болезнените и виновни години на несвобода и страх.
В книгата са казани стряскащо много неща - за властта на "Единствената партия" и за Държавна сигурност с нейните досиета, методи и служители. За "хората от сумрака", за подмолите на една цинична и скудоумна система, в която и следените, и следящите са жертви; за осакатените животи, неосъществените хора, несбъдналите се съдби.
Веселин Бранев, твърдят издателите, не просто описва реални събития и личности (много от тях публични) от тази мрачна епоха. Той рови надълбоко, до причините, предпоставките, верижността, надхвърляйки обикновения мемоар.
Невъобразима книга, в която мемоарно-документалното е предадено с похватите на белетристиката - и не само разголва истината, но и грабва, вълнува като роман от най-висока класа.
За мото на книгата авторът е избрал една немска поговорка: "Подслушвачът на стените чува своя собствен срам".
Веселин Бранев е роден на 28 април 1932 г. в София в средно чиновническо семейство. Баща му Неделчо Бранев бил член на БКП от 1930 г. През 50-те и 60-те години работил като съдия във Върховния съд.
Веселин Бранев завършил право в Софийския университет, след което бил журналист, сценарист и кинорежисьор. Автор е на две белетристични книги - "Чаша кафе сутрин" (1966) и "Осъмване без някого"(1967).
Сценарист (заедно с брат си Георги и режисьора Борислав Шаралиев) и режисьор на седем от 13-те серии на филма "Записки по българските въстания" по безсмъртната книга на Захарий Стоянов(1980).
Сценарист и режисьор на игралните филми "Хотел Централ" (1983), "Убийства"(1987), "Сумрак"(1989, непоказван).

от Мм / дата: 02 сеп 2008

Почти я завършвам книгата. Много ми е интересна. Аз само съм се докоснал до комунизма - имам ясни спомени, но съм бил ученик и съм бил далече от истинската му същност. Книгата е написана интересно и увлекателно, въпреки че е документална - чете се като роман, което говори за майсторлъка на автора. Според мен е задължителна за всеки, който проявява интерес към подобен род литература, а най-вече за младите, които си мислят, че може пък да е било хубаво време - това комунизмът.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]