През двора на времето. Литературна критика

Автор: Светлозар Жеков
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Нов Златорог
Брой страници 268
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 321 грама
Размери 20x14
ISBN 9544922180
Баркод 9544922180
Категории Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Литературен критик и историк, преводач, журналист, редактор и издател, СВЕТЛОЗАР ЖЕКОВ е роден е през 1951 г. в Пловдив.
Завършил е българска филология в СУ "Св.Климент Охридски", където по-късно е хоноруван асистент по нова българска литература (1979-1982). Работил е като редактор и завеждащ редакция "Поезия" при Главна редакция "Култура" на БНР, в сп. "Пламък" и издателство "Български писател". От 1991 г. ръководи собственото издателство "Перо". От 1997 г. до 1999 г. е директор на Националния център за книгата при Министерство на културата, където полага много усилия за скъсване с рутината и въвеждането на модерни форми на реализация на българското книжовно наследство, но не среща подкрепа и подава оставка. По ирония на съдбата няколко години по-късно получава националната награда, Дристо Г. Данов" за мултимедийното си издание "Христо Смирненски - новият прочит", което е част от неосъществения и до днес негов проект за нова книжна политика.
През 2003 г. издава литературната си анкета с поета Кирил Кадийски, плод на дългогодишна съвместна работа ("Кирил Кадийски. Литературна анкета", изд. "Перо", 2003 г.). С "честното си говорене" (Мл.Влашки) анкетата предизвиква широк интерес и дебати не само сред литературните кръгове, но и сред широката общественост, възприемаща я като емблематичен документ за художественото и политическо време, отразено и коментирано в нея. След отшумелите крамоли на деня (и след второто й издание - 2007 г.) познавачите без съмнение я нареждат между най-стойностното, създадено в жанра.
"През двора на времето" е опит на критика и литературния историк да "възстанови" от своя ъгъл на зрение творчески светове, наблюдения, анализи и срещи в едно нелеко, както за всички ни, така и за културата ни време.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Светлозар Жеков обича страстно историята, литературата, живописта, музиката и туризма. „Богомилството – светлината на бездната“ е неговата първа книга.
„Не съм имал намерение да ставам писател, но същината и историята на Богомилството така ме завладяха, че не можах да не споделя с четящите хора тази тъжна и красива приказка, за невероятно чистите и предани християни.“