Дългата нощ на комунизма в България

Автор: Георги Фотев

Коментари: 3

Издател Изток-Запад
Брой страници 472
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 590 грама
Размери 21.5x14
ISBN 9789543214532
Баркод 9789543214532
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Проф. Георги Фотев е изтъкнат български социолог, автор на голям брой научни трудове, редица от които са публикувани в чужбина. Репресиите на тоталитарния режим, които е изпитал още от ранно детство, не са сломили благородството на личността му, стремежа към истина и привързаност към свободата. Автор е на книгите Диалогична социология (2004, Изток-Запад), Дисциплинарна структура на социологията (2006, Изток-Запад, получила Националната награда за хуманитаристика „Хр. Г. Данов"), Граници на политиката (2001), Ethnicity, Religion
and Politics (1999), Криза на легитимността (1999), история на социологията в два тома (1993; второ издание 2000), Социална реалност и въображение (1986,1996, издадена на гръцки език) и редица други. Ученици, последователи и колеги на проф. Г. Фотев му посветиха юбилейния сборник Светове в социологията (2006, УИ „Св. Кл. Охридски"). В този сборник участват световни имена в социологията като Зигмунд Бауман, Едуард Тириякян и др.

Разтърсваща книга за преживяната реализация на комунистическата утопия в България. Вместо очаквания в началото „цъфтеж на пролетта", настъпва „една дълга полярна нощ на леден мрак и сурови изпитания" (Макс Вебер). Изграждането на тоталитарната машинария е в два паралелни свята - на възторг и терор. Следствените изтезания и баналността на злото „приключват", когато тялото предава душата и сияйното бъдеще все повече се отдалечава... В края на краищата настъпва имплозията на системата. Господарката на живота и смъртта се загубва в дългата нощ... Изследването на проф. Фотев е пронизано от страдание и вяра в човешкостта. Не е ли това една сюрреалистична социология? Методът е сроден на радикален емпиризъм.

от Познат / дата: 27 фев 2009

Слава, обръщам се към тебе по повод репликата ти как би озаглавил книгата си Георги Фотев ако я беше написал през 60-те години на миналия век. През 1961 година бях заедно с него трудовак. Работехме на Марица изток. Едва ли би озаглавил книката си както ти мислиш.

от bitivi / дата: 27 фев 2009

dobro razsujdenie na SLAVA. A ako beshe napisana tazi kniga po vremeto na Rimskata imperia, kakvo li shteshe da bude???

от Слава / дата: 11 сеп 2008

Първо трябва да се стигне и надмине качеството на живот което българите имаха при социализма, та чак тогава да се критикува този социализъм. Живял съм в доста западни държави и не съм съгласен че социализмът няма бъдеще. Поне 25% от гражданите на запада ще са по-добре при социализъм, а в България това са поне 60% от населението. Ако този човек пишеше около 60-те на миналия век, щеше да напише книга озаглавена Дългата нощ на капитализма в България.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]