Миротворците. Шест месеца, които промениха света

Автор: Маргарет Макмилан

Коментари: 0

Издател Кралица-Маб
Брой страници 689
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 510 грама
Размери 20x13
ISBN 9789545330872
Баркод 9789545330872
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Парижката конференция от 1919 г. и опитът да бъде прекратена войната

Маргарет Макмилан е водещ изследовател на епохата и правнучка на Лойд Джордж. Миротворците е едновременно задълбочено изследване и увлекателно четиво, което разкрива не само хронологията на събитията, но и мотивите, които определят решенията на действащите лица. Читателят е въведен зад кулисите на Парижката конференция от 1919 г. и илюзорния опит на най-могъщите политици от началото на XX в. да отхвърлят войната и да постигнат един по-справедлив и по-рационален световен ред.

Прекрасен ревизионизъм и провокираща политическа некоректност.
Андрю Робъртс, Сънди Телеграф

Великолепна... предоставяща пълно и ерудирано описание на участниците и техните мотиви. Само една дълбокомислена и интересна авторка като Маргарет Макмилан може така живо да опише такова сборище от циркаджии, мошеници и егоисти. Справила се е чудесно.
Саймън Хефър, Литерари ревю

Магнетична част от историята
Тони Блеър, Гардиън

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Историкът Андрю Робъртс твърди, че „Митотворците” на Маргарет Макмилан е „прекрасен ревизионизъм и провокираща политическа некоректност”. В своето изследване авторката наистина се впуска в една рискована територия – да разкаже за всички превратности и перипетии, ламтежи и домогвания, които изпълват Парижката мирна конференция от 1919 г., несъмнено едно от най-важните събития в историята на XX в. Защото претенциите на страните победителки в Първата световна война са били не просто да разчертават държавни граници, а да изградят един нов порядък в международните отношения, да бъдат справедливи „миротворци” в пълния смисъл на думата.

       И тук книгата на Макмилан показва как големите идеали в голямата политика бързо биват пожертвани и затъват в сложна мрежа от договаряния, боричкания за власт, пари и въображаем престиж. Авторката е внучка на Дейвид Лойд Джордж, което обяснява дълбоката привързаност и пламенна и позиция по ред въпроси – на моменти сякаш губи своята обективност на историк за сметка на яркото лично отношение. Трябва да се отбележи, че написването на една толкова обширна по своя размах книга е изисква познаване и проучване на множество документи, свидетелства от епохата, с което Макмилан се е справила достойно. Читателят наистина получава своето „надзъртане” зад кулисите на събитията.  

        Книгата заема достойно място сред преводната историческа книжнина, запълвайки мястото посветено на развоя и последиците от Първата световна война.


Димо Георгиев - Хеликон Шумен