Тайната история на монголите

Автор: Превод от старомонголски Александър Федотов

Коментари: 3

Издател Рива
Брой страници 270
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 235 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543201884
Баркод 9789543201884
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

"Преди почти 760 години, по време на Великия събор, когато ханският двор се е простирал между Шилхин и Цег, в местността Дологан Болдог, на великия монголски хаган Угедей поднасят "Тайната история на монголите". Този анонимен паметник, в който намира отражение величието на монголския ум, се е превърнал в удивително по своите качества произведение, което полага началото на писмената традиция в Монголия."
Президент на Монголия
Н. Багабанди

от Живомир / дата: 27 дек 2010

Да, това ми е ясно. Обаче всеки народ описва колко е велик на базата на величието на други народи. Сега не се сещам точно кой народ беше (готите, може би) в едно възвеличаващо ги произведение казват, че само българите били достойни да се бият с тях. После се доуточнява, че ние губим битка с тях. С други думи - българите са велики, но ние сме по-велики... Затова не виждам смисъл монголите да принизяват волжките българи и да издигат русите.

от Джелме / дата: 12 окт 2010

Гледай сега.Тайната история е написана от хора подчинени на Чингис и пишат тази книга, за да овековечат него,народа и всичко монголско.Вярно е че българите начело с Абдула Чалбир оказват голям отпор на монголите(задържаме ги за 50 години напред да не навлизат в Европа)...но Чингис едва ли би искал някой, който ще чете книгата му,да разбере как някакъв непознат народ разгромява армиите му при Волга, а пленените му войници разменят за овце (овчата битка).
Затова е нормално да не се засегне въпроса с българите в тази много интересна книга.А руснаците също може да имат пръст в укриването на много факти свързани с Казанското ханство,Волжките българи и др. от този период, за да не изгуби рептуцията в собствената си история.

от Живомир / дата: 16 юли 2010

Личното ми мнение за тази книга, е че нещо не е наред. Волжка България не се споменава, при положение, че тя оказва много по-голям отпор на монголите. За разлика от русите. Едва ли това е оригиналът на средновековния извор. Мисле, че руснаците за пореден път гледат да премълчават и потулват истината.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg