Зад фасадата на българската дипломация

Автор: Венелин Цачевски

Коментари: 4

Издател Изток-Запад
Брой страници 288
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 353 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543215072
Баркод 9789543215072
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

В тази книга се говори за неща, които всички знаем - но за които малцина се осмеляват да свидетелстват. Тя става още по-актуална на фона на все по-често пишещото се напоследък в западните медии за България: ширеща се корупция, административна некомпетентност, шокиращи служебни злоупотреби, финансови безобразия, безпринципна кадрова политика.

Авторът се осмелява да разкаже за всички тези неща от личен опит - като български посланик във Финландия, назначен по лична препоръка на А. Доган. Става ясно, че срещу това се е очаквало да си затваря очите за професионална некомпетентност на хора, свързани с ДПС, назначени в посолството. Отгоре на всичко посланик Цачевски разкрива финансови злоупотреби в мисията. „Старомодно“ почтен и морален, той информира своевременно Външно министерство и неколкократно настоява да се извършат ревизии. Това му коства много - подложен е на постоянен натиск, клюки, клевети, заплахи. Така се стига до „Аферата Цачевски“, станала популярна у нас с лъжливите обвинения срещу автора, че като посланик е продавал алкохол във Финландия - по този повод се появяват 14 публикации във в. „Монитор“. В резултат на всичко това през м. август 2006 г. е отзован като посланик; но финландските власти оценяват по достойнство приноса на посланик Цачевски - награден е с престижен орден и е поканен за гост-професор в Хелзинкския университет.

Книгата би могла спокойно да се озаглави „Зад фасадата на българската държавност“ - до такава степен разкритото в нея е валидно не само за дипломацията ни, но и за всички сфери на държавното управление в България, която Венелин Цачевски, а и много от нас наричаме своя Родина.

от Вася, Лина, Василка, Маруся, Теодор и още десетина други / дата: 30 окт 2011

Изключително трудно намерихме и купихме един екземпляр от книгата, вероятно поради това, че е издадена през 2008 г. Проявихме инитерес към нея по съвет на непознат възрастен зрител по време на прожекция на филма "Мисия Лондон". Каза ни, че филмът не е нищо в сравнение с описаното от В.Цачевски в неговата книга. Оказа се, че е бил напълно прав!!! Прочетахме книгата на един дъх. Разбрахме, че можем да купим допълнителни бройки в редакцията на издателството. Във всеки случай поздравления за ;смелостта на автора, който толкова увлекателно е успял да опише безобразия, за които не сме допускали, че е възможно да се случат в днешните условия. И такива корумпирани и слабограмотни хора - "дипломати" представляват България в чужбина !?

от Надежда / дата: 22 юли 2011

Браво на автора, поздравления!

от Владимир Киров, София / дата: 06 мар 2009

Голяма смелост от автора, за да разкаже тази история

от Добромир В. / дата: 16 дек 2008

Великолепна книга! Поздравления!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg