Пиеси за малък барабан със съпровод на пиано + Приложение

Автор: Добри Палиев

Коментари: 1

Издател Изток-Запад
Брой страници 64
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български, английски
Тегло 202 грама
Размери 29x21
ISBN 9543214689
Баркод 9543214689
Категории Книги за музика, Изкуство, Книги

от Проф. Емил Янев / дата: 19 фев 2009

Преди броени дни издателство „Изток-Запад” предложи на книжния пазар две нови заглавия – „Систематичен курс за малък барабан” и „Пиеси за малък барабан със съпровод на пиано” от проф. Добри Палиев. И двете заглавия досега са претърпели по няколко издания, но отдавна вече са библиографска рядкост. А пазарът се нуждаеше от тях, защото чрез упражненията, етюдите и пиесите, които се съдържаха в тях, се съдейства ефикасно за изграждането на техническия фундамент на бъдещите перкусионисти.
Името на проф. Добри Палиев е емблематично за българското музикално изкуство. Той беше не само виртуозен изпълнител на различни ударни инструменти, но също и забележителен педагог – създател на българската перкусионна школа, която намери широко признание в Европа, Азия и Америка. За своите ученици и последователи проф. Добри Палиев създаде значима по обем и с художествени достойнства инструктивна литература и музикални композиции, които и днес продължават да бъдат актуални. Освен творческа фантазия, в тях личи и безценният опит на големия педагог натрупан в 50 годишната му активна музикална дейност. Затова отпечатаните упражнения, етюди и пиеси са неоценимо богатство, както за педагозите, така и за тяхните възпитаници.
Ако погледнем проспектите на различни международни перкусионни конкурси, със задоволство ще установим, че творчеството на проф. Добри Палиев неизменно присъства в посочените задължителни и по избор пиеси, което потвърждава нашите констатации за тяхната стойност. Не случайно, в раздела за ударните инструменти на френската енциклопедия авторът на студиата за тях Жан-Пол Вендерише казва: „Проф. Добри Палиев свири, композира и преподава ударни инструменти в музикален стил, ценен в цяла Европа. Той развива човешки качества, които са нужни за изкуството.”
Особено достойнство на сборника „Пиеси за малък барабан със съпровод на пиано” е, че той е снабден с компкат диск, съдържащ записи на отпечатаните композиции, в изпълнение на Добри Палиев – внук и Младен Тасков. По този начин подрастващите перкусионисти получават и добър еталон, с който да съпоставят своите изпълнителски резултати.
Специална благодарност трябва да се изкаже на дъщерите на Проф. Добри Палиев - всеотдайно отдадените на перкусионната кауза Мария и Искра, които с това издание продължават да изграждат „нерукотворния паметник” на своя баща, който той напълно заслужава. Принос в неговото дооформяне има и забележителното изкуство на учениците му – проф. Татяна Карпарова, Емил Ханджиев, Румяна Михайлова, Борис Динев, Христо Йоцов, Стоян Янкулов и още много други. На всички тях дължим голямо „благодаря”!

Проф. Емил Янев

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]