Философия и езотерика

Автор: Сборник
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Югозападен университет "Неофит Рилски"
Брой страници 496
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 460 грама
Размери 20x14
ISBN 9789546805652
Баркод 9789546805652
Категории Езотерика. Духовни учения, Книги

Настоящият сборник е подготвен от катедра „Философия" към Философския факултет на ЮЗУ.
Изследването е резултат от проведената през май 2008 г. конференция на тема: "ФИЛОСОФИЯ И ЕЗОТЕРИКА". В сборника са включени изследвания на български учени от ЮЗУ „Неофит Рилски", СУ "Кл. Охридски", Шуменски Университет „Епископ Константин Преславски", Великотърновски Университет "Св. св. Кирил и Методий", Нов Български Университет и Българската академия на науките - Институт за философски изследвания и Институт по електроника.
В сборника са включени студентски изследвания, тъй като студентите имаха значимо участие в конференцията. Темата „Философия и Езотерика" е обект на научни изследвания за първи път в България. В сборника са обособени шест раздела, в които е анализирана Езотериката: философия, наука, религия, психология, изкуство и политика.

Ключови думи: Да събудим коледния дух, Промо -30%

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Сборникът съдържа изследвания от български учени, анализиращи езотеричното във философията, религията, психологията, изкуството и социума (политиката). Съставители са доц. д-р Вяра Николова, преподавател по История на философията в ЮЗУ “Неофит Рилски” и доц. д-р Георги Донев, ръководител на Катедра “Философия” в Югозападния университет.

Сборникът се открива със студията “Философия на Езотериката: проблеми и решения” на Вяра Николова. В нея са очертани границите на езотеричното, подходите за решаване на философските проблеми на езотеричното и социалните му измерения.“Езотеричността на метафизиката” от Георги Донев - водещото изследване в раздел “Философия и метафизика”, е насочено към експликацията на метафизичния език на мисленето. Две от студиите в същия дял са посветени на другостта, категория със синкретична смислова натовареност в постмодерната философия: “Онто-феноменологичната структура на “Другия”: параметрика и хоризонти на радикализация” на Ивайло Лазаров и “Към дискурсите на другостта: различие, чуждост, отвъдност” на Силвия Минева.

Наука и езотерика” включва “Мистика и наука” от Ангел Стефанов, “Науката за Абсолютното” на Силвия Кръстева, “Космология и езотерика” от Васил Сивов, както и изследването на Йордан Георгиев “Древната мъдрост и съвременната физика”, чийто обект са паралелите между източните духовни учения и съвремените физични теории.

В “Религия и езотерика” се откроява студията на Димитър Зашев “Към откритието на модерността. Подстъпи към Лутеровия проект за нова религиозност”. Изложението очертава основните подходи при тълкуването на проекта на Мартин Лутер за радикална религиозност.

Раздел “Психология и езотерика” включва интересни разработки като “Тълкуването на Карл Густав Юнг на синхронията в “Книга на промените” (“И Дзин”) от Васил Пенчев и “Тайдзи” и Анимус и Анима” от Светлин Одаджиев.

Разпадането на метафизичния Логос” от Димитър Цацов предговаря раздел “Политика и езотерика”. Изследването визира процесите на секуларизация и десекуларизация и настаняването на нетрадиционни религиозни доктрини в освободеното от християнската вяра пространство. Последната статия в сборника разглежда посткомунистическите техники на манипулацията като политико-технологически процес; неин автор е Момчил Баджаков, преподавател в Нов български университет.

Димитрина Георгиева, Хеликон Пловдив, Център