Съвременна женска проза от Турция

Автор: Налян Барбаросоглу, Айфер Тунч, Мюге Ипликчи, Хатидже Мерием, Сема Кайгусуз, Шебнем Ишигюзел
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Жанет-45
Брой страници 182
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 182 грама
Размери 20x13
ISBN 9789544914929
Баркод 9789544914929
Категории Повести и разкази. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Дълго време турската проза беше представяна от мъже, което наложи да се мисли, че писането е мъжка работа. В такава обстановка турската женска проза смело проправи пътя си и успя да се наложи категорично и по интересен начин. Новаторските търсения от 60-те години на миналия век в турската проза прозират и в творчеството на писателките от 90-те, обуславяйки развоя на тематичното амплоа и установяването на новаторските форми в турската женска проза: промяна във формата, богато разгърнат изказ, майсторско боравене с езиковия компонент, освободени от традицията наративни похвати.
Откриването на турската проза към света след 80-те, контактите със световната литература, развитието на свободата на мисълта, динамиката в социално-политическия живот, миграцията и урбанизацията през последните години и възникналите от това проблеми, противоречията на изконната връзка личност – общество са главните маркери и в творчеството на жените писателки. Новото е подходът в търсенето на начини за установяване на модерността, което се изразява в по-диференциран, аналитичен поглед конкретно към човека и към обществото като цяло; стремежът да се възприеме развитието на личността в различните й измерения, в различно време.
Общото в представените разкази е „брожението“ на авторките в пределите на реално и нереално, на преобръщането на ценностите, които сме мислили за непроменяеми. Децата, погълнати от града, тънката граница между добрина и жал, любовта и смъртта, природата на злото в живота, градският човек и душевният му мир – всичко това читателят преживява посредством езиковите постижения на разказвачките. Те ни пренасят в магическия свят на чувства и преживявания, на символи и цветаве, които наивно сме заобикаляли, категоризирайки ги като елементарни противоречия в себе си.
Авторките са от най-младото поколение турски разказвачки, преведени на различни езици. Пред нас се разгръща творческата безграничност – на освободения, „танцуващ“ изказ на Мюге Ипликчи; на вълнуващия наратив на Сема Кайгусуз. Налян Барбаросоглу ни отвежда в света на търсещите лъча в установения, но неприемлив порядък. Шебнем Ишигюзел и Хатидже Мерием свидетелстват за незатихващата следа на миналото във всеки миг. Айфер Тунч е поразителна с майсторското си проникване в сърцето на тъгата, вълнуваща с многопластовостта в темите си.
Макар и малък по обем, настоящият сборник с разкази на най-известните жени писателки от Турция дава ясна представа не само за стила и таланта им, но и за тенденциите в съвременната турска проза.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]