Горски дух

Автор: Мартин Ралчевски

Коментари: 34

Издател Сиела
Брой страници 320
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 405 грама
Размери 21x14
ISBN 9789542804031
Баркод 9789542804031
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Съединените щатите днес. Едно добро, наивно и объркано момче идва от провинцията в големия град. Притиснато от финансовата криза, липсата на добре платена работа и ред други причини, то прави грешната крачка. Подтикнато от свой приятел взима участие в добре планиран банков обир. Следва провал, процес и затвор. За кратко зад решетките то попада на странен беловлас професор, който е осъден на смърт за нещо чудовищно. Истината обаче се оказва доста по-различна отколкото се представя на широката общественост. Младият янки е смаян, изумен и шокиран. Какво научи той и как беловласият професор успя да промени светогледа и представите му за света предстои на научите сами. Третираните в романа проблеми са изключително актуални. Невъзможната любов, богатството, болката, смъртта, конфликта между религиите, краят на света и ключът към истината са само част от темите засегнати в него.

Най-добрия съвременен роман, който съм чел през последните десет години! Определено много различен от всичко онова, което излиза днес в областта на белетристиката не само у нас, но и по света. Кара те да почувстваш и усетиш нещо, което, трябва да признаем, че в напрегнатото ни и забързано ежедневие често сме склонни да игнорираме и забравяме, а именно - притежаването от всички нас на безсмъртна и вечна душа!
Проф. д-р Николай Маджаров

Роман със силна заявка за присъствие! Сериозен, задълбочен, аналитичен... Предлагащ десетки отговори на въпроси, някои от които може би ще спрат и вашия дъх.
Ивелина Ценова - езиковед

от Анастасия / дата: 16 фев 2015

Това е на една интересна и добре написана история. В ограниченото пространство само на една затворническа килия рядко може да се задържи вниманието на читателя, още повече, че на задната корица на книгата почти е ясно за какво ще се разказва в нея. Много житейска мъдрост, съвременен и задълбочен психологически поглед, елегантно поднесено християнско благовестие. Търся нещо за критика и не намирам.
Рядко дочитам книга до края. Но тези на Мартин са от изключенията. Ако трябва да поставя оценка, думата е изключителна. И въпреки, че когато я четях, бях много болна, през времето прекарано с тази книга забравях болката. За мене беше несравнимо удоволствие. С нетърпение очаквам следващи книги.

от Фен / дата: 12 фев 2015

Благодаря.
Жалко, сега ще трябва да я търсим при антикварите и да им пълним гушите.

от Администратор / дата: 30 яну 2015

За съжаление, изданието е изчерпано на този етап.

от Фен / дата: 29 яну 2015

Имам голямо желание да прочета тази книга. Имате ли я в книжарницата?

от Ива / дата: 17 юни 2014

Изненадана съм от коментарите.. Кое по-точно ви впечатли и ви остави 'без дъх'- плоския сюжет и абсолютно предсказуемия край ли?!

от Парли / дата: 22 яну 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от Колега / дата: 03 сеп 2013

Оня ден си говорихме група преподаватели, че напоследък българската литература се прави на стойностна, защото има да избива много комплекси. И се заформи спор - кой е по-зле, Ралчевски или Русков? Кой е по-близък с Господинов и кой как се лансира от литературната мафия?
Иначе на мен лично книгата на Ралчевски повече ми допадна, поне има ясна мисъл човекът, за разлика от кресливата логорея на Русков.

от Диляна / дата: 03 сеп 2013

Прочетох "Горски дух" и останах без дъх- наистина невероятна книга. Безкрайно щастлива съм, че имах щастието да я прочета. Това е единствената книга, до сега, която ме е трогнала по такъв начин, че да не мога да чета от сълзи и все пак да не спирам, и която ме е карала същевременно да се замисля за много висши неща.

от Светослав / дата: 18 авг 2013

Представянето на книгата в София ми хареса. Поздравления. Считам, че освен темата за нерадостните съдби на емигрантите, имате капацитет за разработването и на друга тематика, с което утвърждаването Ви като писател ще бъде още по-убедително.

от Ivan Kolimechkov / дата: 22 юни 2011

Действително книгата с голямо майсторство те държи в напрежение в
очакванене на създалата се ситуация, подкрепена с доста познания и
натрупан опит. Авторът много добре ползва Суфизма, който е учение на
мъдроста. Изглежда много му помага и факта, чуствайки че героя е в
неговото сърце, като ли че са негови лични изживявания. Доста добре борави с историческите факти и дава една насока за вяра, която повечето българи са я загубили, мисля че и той се
лута, търсеики доброто, любовта, хармонията, красотата и мъдроста.. Пък и
за мен храма на Бога е в сърцето ми, с постъпки и деяния се стремя
към доброто, е с някoи земни дела не съм напълно коректен във всички
насоки, но доколкото мога се старая и аз към доброто.


от Simeon / дата: 11 мар 2011

Изключително слаб български роман. Пропит с религиозни препратки, цитирания на Библията и досадни заучени фрази и поучения. Избягвайте го.

от Ривър / дата: 25 яну 2011

Не съм чел Амос Оз, но напълно споделям последното мнение. Книгата е жестока.

от С. Ц. / дата: 24 яну 2011

Това, което искам да ти кажа е, че не само харесах "Горски дух", но толкова силно ме развълнува (не си спомням от колко години не бях плакала над книга, а аз непрекъснато чета, по няколко книги на седмица...) и затова реших да не пиша веднага, а малко да
изчакам. И започнах да чета най-новата книга на израелския писател Амос Оз, който не е много обичан в Израел, защото е против войните с арабите, но е много уважаван по света и е предлаган за Нобелова награда. Та като четях неговата "Пантера в приземието", която не предизвика у мен почти никакви емоции (въпреки че оценявам тънкото му чувство за хумор в някои моменти), си помислих колко по-вълнуваща, общочовешки значима и талантлива е тази книга, но не е известна по света, защото колко хора могат да четат само на български.

от Ривър / дата: 04 яну 2011

Прочетох заради коментарите. Това е пълнокръвен роман. Жесток.

от Sarra / дата: 29 дек 2010

Да, бях развълнувана и май още ме държи, защото въпреки, че книгата на места имаше леко затворено действие ми подейства повече от предполаганото. Накара ме да се замисля над това, че май всеки си е задавал поне веднъж въпроса какво е Бог. И аз бях мислила, но за крато, не съм разсъждавала в детайли. Защото се смятам за атеистка. Но тук за пръв път се замислих на сериозно- какво е дух? Американците са сложили много умиращи хора на прецизна везна и се имерили душата. И това го научих от книгата. Но ще спра с преразказа до тук, че аз лично не обичам посредствените преразказвачи.


от Ржевски / дата: 28 дек 2010

И да ти кажа, Сара, не всичко е свято.

от Ржевски / дата: 28 дек 2010

Сара, сигурно си била много развълнувана, за да започнеш изложението си с "рдна белеька". Интересна е и хипотезата ти(позоваваща се на руски инженер) за 13-те хиляди молекули от тялото на Христос, които изпиваме с всяка чаша вода. А колко изпиваме с бирата, водката и уискито? Ами с ракията - традиционната българска напитка? И какво става с тези молекули? Правят ли ни по-добри? Не вярвам.
А колкото до книгите на Ралчевски, не съм чел нищо, но ще си ги купя, защото ми се стори интересен човек. От блога му в гугъл.

от Sarra / дата: 28 дек 2010

Само рдна белеька, за да не се заблуди някой от героя професор. Няма превъплъщение или по-точно прераждане, тожа е примитивен езически и недоказуем мит. При тялото е друго. Неговите атоми след погребението минават в природата и рано или късно влизат в други тела. Един руски инженер беше изчислил, че във всяка чаша вода, която пием, има 13 000 молекули, които са били в тялото на Христос. Всичко е свято. Книгата е супер интересна.

от Читател / дата: 29 мар 2010

Невзрачна корица. Особено убит цвят.
Изключително немаркетингово заглавие.
Съдържание - шокиращо.

Никога не съм чел по-смели изказвания по адрес на евреите и мюсюлманите.

Възхищавам се на автора за смелостта, че е публикувал това.

Ако обичате история и романтика, без графомански залитания, ще ви хареса.

от Боби / дата: 04 сеп 2009

По-сериозна отколкото можете да си представите. Променя Ви мисленето!!! Наистина повечето мнения по-долу за нея са вярни.

от Илка Константинова / дата: 14 авг 2009

Тази книга попадна при мен случайно. Толкова много обаче ми допадна, че се чувствам длъжна да напиша нещо за нея.
Това е висша философия на народен език. Повествувание на духа и опита... Алманах на смисъла! Повече от доволна съм.
Прекрасно произведение.

от росен / дата: 10 май 2009

хубава книга. силна. браво.

от Станислав Любенов / дата: 12 апр 2009


Въпреки че по темата за смъртните присъди е вече доста писано, авторът е успял до го е стори много увлекателно. Издигането на християнската религия над исляма също е добре представено и аргументирано. Професор Ханиф е със силен и забележителен характер. Добър и нежен по душа едновременно се явява и като исполин и защитник на истината! На места ролята му е толкова силна, че трябва да се препрочитат някои от отделните му реплики за да се вникне в идеите му. Струва ми се обаче, че поради сериозността си книгата не е съвсем подходяща за подрастващите. Като цяло съм доволен!

от Десислава Иванова / дата: 07 апр 2009


В сайта виждам някои познати имена на мои колеги, което ме радва... Имам удоволствието да познавам асистент Ралчевски лично от Теологическия факултет, където преди няколко години ни водеше упражненията по „Инославни изповедания”. Купих си книгата му и я прочетох с голям интерес. Не мога да се сдържа и ще кажа едно голямо БРАВО! По-истинска и завладяваща история не съм чела. Жалко е, че проф. Тотю Коев почина преди този роман да стане факт. Ако той беше жив сега и можеше да го прочете със сигурност би останал много доволен!
Ще се радвам ако случайно някои бивш колега или колежка прочете мнението ми да ме потърси на Gsm: 0877064039, Деси.

от BaleFire / дата: 04 апр 2009

Англо-саксонската и континенталната правна система се различават най-вече процесуално, но правните принципи заложени в тях са общи.
Според чл. 124 ал.1 от българския Наказателен кодекс: смърт по непредпазливост в следствие на умишлено нанесена телесна повреда се наказва от 3 до 12 години. Ако обвиняемият се признае за виновен следва съкратен процес и наказване на наказание под минимума - тоест около 2 години.
Няма съд в света, който да постанови смъртна присъда за обир на банка. (Глен ..)
Няма съд в света, който да постанови смъртна присъда за неумишлено престъпление. (дори непредпазливо убийство на двама души, които оставят трима сираци).
В книгата се парадира как една смъртна присъда струва около 2 милиона долара и как те се избягват.

Книгата няма нищо общо с България, тъй като героите са американци и действието се развива в САЩ и следователно за мен няма нищо общо с българската душевност.

Всички издания на топ 10 на кампанията \"Голямото четене\" имат общо 3 коментара, а двете книги на Мартин Ралчевски повече от 25.

\"Горски дух\" седи на първо място в предстоящи книги в продължение на няколко месеца без обясними причини, а сега от няколко дена на първо място в нови книги, които се ъпдейтват ежедневно.

Гл.ас Христо Марковски не бе намерен в google ...

от Ники Славов / дата: 19 мар 2009

Стори ми се малко мрачна, но стойността й е безспорна...

от Мира / дата: 14 мар 2009

Тази е по-различна от първата! Религията е застъпена малко повечко отколкото очаквах, но пък имаше аспекти, над които се замислих... Например това за броя на смъртните присъди днес!

от ники / дата: 11 мар 2009

г-н Ралчевски да спре да си пише сам коментарите за собствените си книги под чужди имена. и то във всички сайтове за книги!

от Христина Беева / дата: 10 мар 2009

Все едно, че авторът беше американец. Браво. Наистина казвам го най-чистосърдечно - браво!!! Потънах и се забравих в това четиво. Струва ми се, че ме направи по-добра.

от Ирина Донкова / дата: 06 мар 2009

Тъжна и жална е, но е повече от истинска. Не съжалявам че си я купих.

от Ники / дата: 05 мар 2009

Малко е повечко религиозна, но иначе е много силна!

от Dimo Petkov / дата: 28 фев 2009

Страхотна книга. Невероятна е!!!

от Жоро / дата: 20 фев 2009

В момента го чета, за сега е доста обещаващ...

от Светла Минкова / дата: 20 фев 2009

Наистина много силен роман!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

За голямата американска мечта и малката крачка към пропастта...

Марияна Ангелова - книжар, Хеликон Стара Загора

Мартин Ралчевски е роден в София през 1974 г. Той е богослов по образование и писател по призвание. Живее в Англия, но България и православието са първостепенни за него. Заради различния му поглед върху световните събития визитите му в родината предизвикват винаги журналистически и читателски интерес.

Книгите му са изключително автентични и емоционални. Сред тях се нареждат „Безкрайна нощ“, „Горски дух“, „Полубогиня“, „30 паунда“, „Измама“ и „Емигрант“. Някои от тях са преведени на английски и немски език.

„Антихрист“ е седмата книга на Мартин Ралчевски.