Трима мъже в снега. Роман

Автор: Ерих Кестнер

Коментари: 0

Издател Унискорп
Брой страници 192
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 210 грама
Размери 20x12
ISBN 9789543301348
Баркод 9789543301348
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

,,Трима мъже в снега" е забавен комедийно-пародиращ роман с много недоразумения, объркани ситуации и щастлива развръзка. Осмива снобизма и превземките на богатите и издига в култ любовта и приятелството. Написан е с увлекателното чувство за хумор,
характерно само за Кестнер. Книгата се радва на огромен читателски интерес още с появата си и логично следват четири филмови версии в
Швеция, САЩ, Австрия и Германия.

Богатият, ексцентричен и добродушен таен съветник и милионер Тоблер иска да изучава човешкия характер. Представя се за бедняка Шулце, спечелил втора награда от конкурс, организиран от собствения му завод. Озовава се на почивка в Алпите в красив грандхотел. Обаче там бедняците не са на почит... Тоблер ще се сблъска с унижението и презрението, но ще срещне и истинското приятелство, а
дъщеря му — истинската любов...

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Да се пише за Ерих Кестнер, да се изгради словесен образ на човека, поета, сатирика, писателя, чийто творби са преведени в над петдесет страни и са възпитавали поколения, е почти толкова трудно, колкото безпристрастно да опишете качествата на любим, близък до сърцето ви човек. Не вярвам и това да е необходимо, или по точно не искам да вярвам, че е възможно някой да не познава „бащата“ на „Емил и детективите“, „Антон и Точица“, „Двойната Лотхен“, на малките-големи и на големите-малки герои от „Хвърчащата класна стая“.

И все пак накратко за любимия на деца и възрастни разказвач на истории.Защото понякога човек обиква някоя история заради разказвача, а понякога разказвача, заради някоя история.

Роден e през последната година на 19 век в Дрезден-Германска Империя. Две години преди да завърши гимназия, само на осемнадесет години, Ерих Кестнер взема участие във войната като артилерист. Четиридесет години по-късно, през 1957-ма излиза от печат единствената му биографична книга “Когато бях малко момче“, в която авторът казва: “Когато войната започна, аз престанах да бъда дете.“

По ирония на съдбата човекът без детство е    автор на най-прекрасните романи за деца. Написани с много чувство на обич и уважение към малките човеци, те възпитават бъдещите поколения в духа на благородството и  мускетарските принципи на честта.

Бягайки от лапите на Гестапо, през1934 г., Кестнер се установява в Швейцария, където издава и романа си „Трима мъже в снега“.

В дисонанс на времето и политическата обстановка в Германия и Европа, романът е весела и забавна история в която има много сняг, ски, прелъстителки на бедняк-милионер, милионер който се представя за бедняк, честен и предан прислужник играещ според обстоятелствата ролята на милионер и въобще много недоразумения и  милионери от които само един е истински. Има разбира се и млада дама, защото освен в живота, и в литературата (или обратното) нашият млад герой трябва да срещне дамата на своето сърце. Младото момиче има и леля, която май само се представя за такава, и която където и да се появи,буди само смях и малко съжаление.

И ако се случи така, че пророните сълза, четейки тази толкова смешна и човешка история, в която има и малко тъга и малко носталгия по отминалите времена, не се притеснявайте. В крайна сметка сълзите са само гарнитура към щастието което ни заобикаля.Щастие с което ни даряват великите разказвачи на бивали-небивали истории, сред които е и най-големият приятел на малките и на големите деца - Ерих Кестнер.

Иван Гутев, Хеликон Габрово

Ерих Кестнер (на немски: Erich Kastner) (1899-1974) е един от най-четените немскоезични писатели на XX век - лирик, белетрист, сценарист и сатирик, автор на популярни книги за деца.

Роден е в Дрезден в Кралство Саксония и израства в дребнобуржоазна среда, в семейството на майстора-седлар Емил Кестнер и домашната прислужница Ида Аугустин. По-късно майка му работи като фризьорка, за да подпомага семейния бюджет. През целия си живот Ерих запазва най-нежно отношение към нея.[1]

През 1913 г. постъпва в педагогически колеж в Дрезден, но напуска през 1916 г., малко преди да завърши своите учения. В 1917 г., още ученик, Кестнер е мобилизиран и като артилерист участва в Първата световна война. Завършва гимназия с отличие и получава за това "Златната стипендия на град Дрезден". Следва литература, история, философия и театрознание в Лайпциг, като дори успява да защити докторска дисертация. После се преселва в Берлин, сътрудничи на редица вестници със стихотворения, репортажи и рецензии и си създава име на блестящ хуморист и сатирик, както и на проникновен писател за деца.

След края на Втората световна война Кестнер отива в Мюнхен, където заедно със завърналите се от емиграция приятели основава литературното кабаре "Ди Шаубуде" - за него написва множество песни, оформили модерния немски градски шансон.