Добър ден, тъга

Автор: Франсоаз Саган
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 11

Издател Фама
Преводач Елка Лазарова
Брой страници 144
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 195 грама
Размери 21x14
ISBN 9789545973451
Баркод 9789545973451
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Франсоаз Саган (1935-2004), една от иконите на съвременната литература, прави невероятен бум с първата си творба, “Добър ден, тъга”, която мигновено взривява книжния пазар. Причината е не само в качеството на романа, трепетен и четивен, лек и същевременно дълбок, но и в това, че авторката е едва осемнайсетгодишна – а преплетените любовни истории на нейните герои са описани с неприсъща за подобна възраст зрелост, трезвост и дори с нежен цинизъм. Франсоа Мориак нарича младата писателка “чаровно малко чудовище”, романът е преведен на десетки езици и се превръща в мегаселър по цял свят. Дори в САЩ, където интересът традиционно се ограничава най-вече до англоезичната литература, само за две години са продадени милион и сто хиляди екземпляра.

Следват “Обичате ли Брамс?”, “След месец, след година”, “Дивните облаци”, “Усмивка почти” и още множество романи и сборници с разкази, белязани от неизменен успех, в които Франсоаз Саган все така обаятелно пресъздава картината на безделно-сладкия и бляскав парижки живот, където любови изгряват и изтляват, а героите умеят да обичат, но умеят и да загърбват с усмивка изразходваните чувства.

Искри и притаеност, сетивност на зверче и издържана, стройна интрига... Героите на Франсоаз Саган съчетават овладяност в духа на френския рационализъм с младежката и невинна страст към блясъка и стихийността.
Джон Ъпдайк

Любовта е като болест, като интоксикация. Мисля, че хората могат да бъдат щастливи заедно известно време, но никога – цял живот.
Франсоаз Саган

Горещо лято, красива вила на Лазурния бряг, лукс и безделие. Привлекателен вдовец в зряла възраст и седемнайсетгодишната му дъщеря прекарват почивката си заедно, несмущавани от предразсъдъци, еднакво лекомислени и отдадени на удоволствията. До деня, в който се появява Ан – и драмата навлиза в живота им.

от Ваня Хинкова / дата: 21 юни 2016

"Кол***я се да нарека с красивото, строго име "тъга" непознатото чувство, смутно и благо, което ме обсебва. То е тъй цялостно, тъй себично, че почти се срамувам от него, а досега тъгата винаги ми се е струвала достойна. Не съм познавала нея, а само скуката, съжаленията, по-рядко – угризенията. Днес нещо ме обгръща като коприна, дразнеща и мека, и ме отделя от другите."

Франсоаз Саган, "Добър ден, тъга"
(превод: Елка Лазарова)

от Съмняващ се / дата: 14 ное 2014

Много странно... Защо четирима от коментиращите изрично подчертават кое е издателството? Намирисва ми на скрита реклама.

от Силвия / дата: 26 дек 2012

Великолепно издание!

от Иванова / дата: 14 окт 2010

Невероятна писателка! Изчетох всичките и книги на един дъх, а сега си купих и биографията и. Има невероятен стил на писане - много болезнено откровен и директен..

от Лора / дата: 28 окт 2009

Дами, искам да Ви кажа, че Фама са издали още една книга на Саган. Тя е След месец, след година. :)

от Камелия / дата: 28 окт 2009

Страхотна книга! Прочетох я за 2 часа.

от Лора / дата: 18 юни 2009

Много приятни книги, с удоволствие прочетох и четирите издадени от издатеслство Фама.

от Мери / дата: 30 май 2009

Къде пък я извадихте от нафталина тая досада?

от Галя / дата: 28 май 2009

И аз мисля, че Саган е вълшебница и благодаря на издателство "Фама".

от Мая / дата: 15 апр 2009

Франсоаз Саган е вълшебница. Книгите й са истински перли в короната на световната класика.Радвам се, че издателство "Фама" преиздава отново Саган.

от Таня / дата: 12 апр 2009

А като си представи човек, че това е книга писана миналия век и при това от момиче, което тогава е било на тийн възраст??? Просто невероятна! Класиката си е класика!!!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Романът на Франсоаз Саган разказва за лятната ваканция на младо момиче. Баща й, останал вдовец, отдал се на живот изпълнен с дълги нощи с различни жени и пиене до зори, въвлича, съзнателно или не, със себе си и непълнолетната си дъщеря. Когато в живота му се появява Ан, бизнес дама, с положение в обществото, желаеща да заеме мястото на изгубената майка и съпруга, той решава да започне живота си отначало. Това плаши младото момиче и го предизвиква да изготви план,с който да ги раздели...

Ирена Ташчиян, Хеликон Стамболийски

Франция , Лазурния бряг. Отначало е класическият триъгълник - мъж и две влюбени в него жени.Но после се намесва дъщерята на героя, всъщност тя е главната героиня в романа. Един невинен план, уж на шега ще доведе до драматични последици! Франсоаз Саган написва този роман на 18 години и всички са изумени от нейната зрялост и овладян стил. Привидно лековат и изящен, той загатва, не натрапва, защото не е нужно. Образите в този първи неин роман не са достатъчно плътни, психологически дълбоки, но оставят трайни усещания за себе си.       

Юлия Калановска - Хеликон София (Стамболийски)

„Добър ден, тъга“ е дебютният роман на младата тогава Франсоаз Саган.


Това е книга за един незрял баща и твърде зрялата за възрастта си дъщеря, която вече е опорочена от повърхностния начин на живот, който води той.


Това е книга за прахосничеството, лукса, неспирните купони, секса, бързооборотните връзки, безмилостните отношения.


„Добър ден, тъга“ е роман за разрухата и саморазрушението, които хората, лишени от духовни устои и ценности, различни от парите и показността, сеят след себе си.

Любина Йорданова, Хеликон Русе

 Дебютният роман на Франсоаз Саган завладява със съчетанието от изненадваща за възрастта на авторката мъдрост и фин изказ. Книгата й разбунва духовете на консервативна Франция от началото на 50-те години на 20 век, описвайки лятната ваканция на богато момиче в навечерието на зрелостта, което демонстрира страст и еротизъм и се лута между лекомислие и разсъдливост.

Веселина Желева-Хеликон,Бургас

"Добър ден, тъга" представлява леко и отпускащо класическо четиво. Поука, която ще ви попречи да приветствате тъгата в живота си. Кратка любовна история, която се прочита наведнъж.


Саган я пише, когато е едва на 17, но не случайно печели любовта на милиони читатели.


Роман, който години след това четем в произведения на идни поколения писатели (вижте само Ана Гавалда и нейния "Един подарен ден").


Този разказ ще ви прави страхотна компания, докато си почивате в някой слънчев следобед. Приятно четене!

Радостин Найденов, Хеликон Витоша

Франсоаз Куарез е родена в градчето Кажарк в Южна Франция на 21 юни 1935 г. в семейство на богат производител и светска лъвица. Малката не наследява нито майчината красота, нито бащиното благоразумие. Тя е своенравна и самостоятелна. В стаята си пише до разсъмване, с което нейната майка така и не може да се примири: "Тя дори не се старае да е особено привлекателна." Получава традиционно за буржоазна Франция образование в католически колеж, а след завършването му постъпва във филологическия факултет на Сорбоната. В университета не се задържа дълго. Завършва първата изпитна сесия и се отписва. Краткото горещо лято в Париж прекарва в писане. През есента се появява "Добър ден, тъга".
Дебютантката сама го отнася на известния парижки издател Рене Жюйар. В последния момент Франсоаз се уплашва и го подписва с псевдоним, който заимства от любимия си Пруст. В едно от произведенията му има принцеса Босон дьо Саган.
Преуспяващият издател веднага предусеща успеха на книгата от неизвестен автор и на следващата сутрин определя среща на Франсоаз. Когато в кабинета му влиза слабичко момиче с остър нос, той е разочарован.
Подозира я в плагиатство
Според него романът, пронизан от страст и еротика, не може да бъде написан от тази млада особа, при това ненавършила пълнолетие. "Признайте честно, госпожице, кой е истинският автор!" - съвсем меко и бащински я моли той. Франсоаз смутено слага на бюрото четирите тетрадки с чернови, които за всеки случай е взела със себе си.
След излизането на книгата във Франция се разразява скандал. В романа на младата писателка за пръв път във френската проза почти на 50 страници е описано как младо момиче практически пред очите на баща си върти любов. За порядъчна католическа държава това е шок.
"Добър ден, тъга" става световен бестселър. Става емблематичен за времето си предвестник на
епохата на свободните нрави
Страната е обхваната от истинска саганомания. Младата писателка е обявена за пророк, преследват я тълпи от фенове, списанията се надпреварват да я снимат за кориците си, вестниците бълват огромни интервюта с нея, на всяка крачка е засичана от папараци.
19-годишната французойка получава нечуван за онези времена хонорар - 100 млн. франка (около $100 000) и не знаейки какво да прави с тях, иска съвет от баща си. "Никога не съм държал в ръцете си такава сума. Трябва да ги похарчиш колкото е възможно по-бързо. На твоята възраст парите не носят щастие", отсича преуспелият бизнесмен.
Франсоаз, която никога не е била послушна, този път се вслушва в словата му. Пръска безразборно пачките за дизайнерски дрехи, почива в модни курорти, черпи приятели в най-елитните ресторанти на Париж. Става редовна посетителка на казината. Само за една нощ профуква 8 млн. тогавашни франка на зеленото сукно. На следващия ден за тези пари купува огромна старинна къща, в която е живяла Сара Бернар - нейният кумир. По-късно й посвещава една от книгите си.
Скоро след излизането на романа издателят й организира голямо рекламно турне от Ерусалим до Ню Йорк, в което младата дама е съпроводена от личния си фотограф - атлетичния красавец Филип Шарпантие. Той е и
първият й любовник
С него Франсоаз се превръща в млада жена, престава да се лигави и дори се опитва да готви за любимия си. Но щастието й не трае дълго. Само седмица след турнето Филип я зарязва заради друга. Разочарованието е огромно и за да се успокои, тя си купува спортен "Ягуар", с който лети из Париж с огромна скорост.
Една вечер, добре подпийнала, 22-годишната звезда сяда зад волана и губи управление. Свръхмощната кола излита с огромна скорост от платното. Закарват писателката в клинична смърт. В болницата буквално събират парчетата от нея.
На свиждания започва да идва големият парижки издател Ги Шелер. Часове наред седи до леглото на опакованата в гипс търсачка на силни усещания. И накрая й предлага ръката и сърцето си. Франсоаз приема.
"Срещата ни с Шелер приличаше на звуци на виолончело, звучащо на заден план в живота ми", разказва тя. Защото по това време пред нея стоят по-сериозни задачи. Читатели, издатели и критици с нетърпение чакат новия й роман. Франсоаз е наясно, че не може да лежи на стари лаври, иначе ще я обявят за еднодневка. Но романът зацикля. Опитва се да предаде реалните си преживявания, а излиза нещо натруфено и фалшиво. Започва да се напива всяка вечер, взема наркотици, към които се пристрастява след катастрофата. В този момент мъжът й поема нещата в свои ръце и започва да й дава съвети. "На хората им е нужна мечта, а не твоят личен опит." И се оказва прав. Излиза "Самотна усмивка", който критиците обявяват за шедьовър, в него има дълбочина и мъдрост, които липсват в първия й роман. Издателите наричат Франсоаз Саган "тиражно чудовище", а търсенето на книгите й надминава предлагането.
В същото време семейният й живот се разпада. Веднъж тя се прибира вкъщи и сварва съпруга си да чете вестник на дивана в хола. Тривиалната сцена я поразява.
Събира си куфарите и излиза
без обяснения. "Знаех, че моето тръгване няма да огорчи мъжа ми. Ако беше обратното, нямам представа как бих постъпила", си признава след години тя.
След време Франсоаз прави още един опит да постигне семейно щастие - омъжва се за американския скулптор Боб Уестхоф. Дотолкова сериозно гледа на нещата, че дори ражда сина си Дени. Ролята на съпруга и майка обаче не й допада. Вторият й брак също приключва бързо. "Седем години преживях в атмосфера на задушаваща скука и досадни закуски. Семейният живот не е нищо друго освен макарони на фурна. А това блюдо не се сервира в моята кухня", заявява Саган на съпруга си.
Апартаментът й се превръща в най-известния литературен салон на Париж, започва отново да пие и да залага на рулетка и с огромни тълпи обикаля модните курорти. "Кога успява да работи?", чудят се всички.