Ятаган и меч. Втора част: Махди

Автор: Токораз Исто
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Оренда
Брой страници 776
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 1133 грама
Размери 24x17
ISBN 9789542501312
Баркод 9789542501312
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Ятаган и Меч" е исторически роман в пет части. Това е увлекателен разказ за живота на двама братя, насилствено разделени един от друг. Единият бива избран за еничар, а другият става защитник на народа – хайдут. В книгата се разказва за това как въпреки че двамата се намират на едни и същи места, възприемат живота по различен начин и живеят в различни светове.
Петлогията е драматичен разказ в духа на най- добрите балкански истории, в които има страст, любов, предателство, измама, сблъсък на две култури, на две религии и на два характера. Книгата изследва в дълбочина балканската душа и дава отговори на много въпроси за българската народопсихология.

Ключови думи: Любими исторически романи

от Канасубиги / дата: 19 дек 2009

Не съм чел нещо такова! Нещо толкова задълбочено и същевременно ,толкова увлекателно,толкова истинско и близо до мен! Заслужава си всяка страница четене,всяка една минута прекарана насаме с книгата! Ако си задълбочен човек и имаш нужда от познание за рода ,корените,живота,религиите,философското начало,личен път,самоусъвършенстване и издигане на личността -то петологията е за теб,граби с пълни шепи от този труд,и цени познанието,труда и всяка минута живот положена за написването на поредицата! Пклон пред автора и жеста му към нас -скромните читатели!

от Никола Петков / дата: 23 окт 2009

Страхотна работа

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Още по-вълнуваща и очаквано увлекателна, втората книга от поредицата „Ятаган и меч“ ни води по пътя на Ибрахим -  войн от еничарския корпус, преследван, обичан и верен на принципите си.

С непредсказуемия си разказ авторът ни кара да преосмислим собствените си възгледи за вяра и духовно усъвършенстване, да правим паралел между различните религии, както и да придобием нов поглед към исляма.
След  тази втора част, читателят вече предвкусва удоволствието и се изпълва с очакване за следващата.

Ася Карими, Хеликон Пловдив - Център

Динамиката на повествованието ни хвърля директно в една от най-кръвопролитните битки на една от многото руско-турски войни, в случая на тази от 1712-13 г.
Еничарите са страховити и жестоки, а новият им герой е българинът Петко Боляров, който от Ибрахим Абдаллах е наречен Ибрахим Джабар. За него се смята, че ще е новият месия на мюсюлманите, нов пророк и водач за обединение на всички правоверни.
Отново път, философия, битки, тайни общества и загадки ни обгръщат. Нишката ни води от град на град като този път арена на битки и фолосфски спорове стават Йерусалим, пустинята на Арабския полуостров, Дамаск, където бива изковано оръжието на новия Месия с цената на много кръв и смърт. Динамиката и изненадата на действията отново ни завъртат във вихъра на едно изключително повествование, което ще ни покаже възхода и падението на човешката душа и тяло, милионите колебания, излизащи от душата ни и постоянните въпроси, които си задаваме в живота си.
Това е най-времеобхватната книга от пенталогията на Токораз Исто, която ни разкрива в пълна степен философията и психологията на главното действащо лице, през чиито очи е пречупена картината в империята на османлиите в първата половина на XVIII век.

Иван Симеонов-Хеликон-Варна (Мария Луиза)

Токораз Исто е писател, който навлиза в дълбочина в древната българска история. Той си позволява да надзърта в най-затънтените кътчета на българската душа и засяга теми, които са спорни и ключови при формиране на българската народо-психология - като генезиса на българската нация, покръстването на българите и времето, в което сме били под турска власт. Като добър познавач, разглежда темите през призмата на българските бойни умения, древните митове на номадските народи и изотеричните знания.
Личи си задълбоченият интерес на автора към живата история на българите. Неговата дълбочина и вникване във философията прави така, че книгите му излизат извън рамките на обикновените исторически романи. Затова може да се каже, че книгите на Токораз Исто са книги на Пътя. В тях се разказва за духовния път на всеки човек и всеки може да открие в тях онази безценна частица, която да осмисли четенето им.
Това прави книгите на Токораз Исто интересни, полезни, увлекателни и провокативни. И всичко това авторът прави с перото на опитен разказвач. Може би и затова той е избрал псевдонима Токораз Исто, който означава ТОзи, КОйто РАЗказва ИСТОрии - ТОКОРАЗ ИСТО.