Димитър Димов. Архив

Автор: Съставител: Екатерина Иванова

Коментари: 0

Издател Гармонд
Брой страници 400
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 505 грама
Размери 1x14
ISBN 9789549493207
Баркод 9789549493207
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

В този том е събрана значителна част от най-ценното в архивния фонд на музей "Д. Димов". Някои от материалите са пръснати в печата предимно през периода 1971-1985 г. Други се поднасят за първи път.
За пръв път се посочва конкретният текст, влязъл във второто допълнено издание на романа "Тютюн".
Книгата включва и оригинален изобразителен материал - рисунки на Д. Димов, любопитни творби на художниците Г. Даскалов, Ил. Петров, Н. Мирчев, Ал. Добринов, О. Брадистилова, К. Буюклийски, Т. Пиндарев и др., изобразяващи обективно или комично писателя, негови родственици, прототипи и герои.

Ключови думи: пр

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

 На 25 юни 2009 се навършиха 100 години от рождението на Димитър Димов .На тази годишнина е посветани и книгата . Съставителят Екатерина Иванова е дългогодишен изследовател  на автора на Тютюн , Осъдени души и Поручик Бенц.Тя е и първият уредник на къщата музей „ДимитърДимов“ в София.Изданието е осъществено с финанансовата подкрепа на община Дупница,откъдето е семейството на Димитър Димов.
   Книгата и ценна с това ,че осветява много незвестни факти от живота на Димитър Димов , или поне не познаваме в детайли .За първи път излизат конкретни текстове от второто допълнено издание на романа Тютюн ,провокирано от ниските страсти в социалистическа България по времето на ВълкоЧервенков !Факт е,че самият Червенков в поздравление за настъпващата 1952 година се изказва ласкаво за „Тютюн“ - „...дочитам го с дълбоко удоволетворение ,дочитам го с превелика радост за нашата художествена литература ...“
Също за първи път се публикува авторовият текст “Теми и сюжети на “Почивка в Арко Ирис”, писмата на Нели Доспевска в цялост, кореспонденцията на писателя  от Испания, както и писмата от български и чуждестранни писатели до него. Включени са рисунки на Димитър Димов от различни периоди, илюстрациите на Никола Мирчев към второто издание на “Тютюн”- подготвителни скици с мнението на автора.
  Томчето е полезно за всички изследователи и почитатели на българскага литература и
 култура.

Антон Марваков - Хеликон,Благоевград