Заради дякона Игнатия

Автор: Величка Настрадинова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Жанет-45
Брой страници 144
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 171 грама
Размери 20x13
ISBN 9789544915056
Баркод 9789544915056
Категории Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Романът "Заради дякона Игнатия" представя интересен поглед върху нашето мислене за Левски: животът и делото му като мяра в ежедневието. Интересно е самото хрумване на авторката – героят на книгата пише сценарий за тържество, посветено на Левски. Това насочва мислите му и разговорите с околните към Апостола. Използвани са много документални текстове, умело вплетени в размислите на героя и в диалозите. Но това не превръща романа в трактат или литературщина. Не е без значение и добре премереното чувство за хумор.
Всеки сам търси истината и всеки има своя Левски. За едни – юнак и певец, за други – революционер, идеолог, дори журналист (има дописка от него във в. "Свобода"), републиканец, човек на делото, рицар-монах, светец... а за мене той е българският дух. Дяконът сам е съзнавал това и е писал: "Българският народ отдавна престана да е рая на султана. Той слуша мене, готов е всеки час да дигне революция." Скромният Дякон е знаел, че е по-силен от султана, "откак Турция се разклати, та трепери". Кой е разклатил Турция? Един Дякон! Ха върви и не вярвай в чудеса!

Христо Карастоянов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Има личности, чиято историческа и човешка значимост предопределя съдбата и светогледа на бъдещите поколения. Такава личност е „скритият герой” в романа на Величка Настрадинова – познатият и непознат дякон Васил Левски.


В сърцата на много българи се прокрадва свещен трепет дори само при споменаването на неговото име. Тази книга е за всеки, чиято душа копнее да преживее сакралността и величието на делото на Игнатия в себе си. Написана е в съвременен стил,  гъвкаво съчетавайки историята и размислите на Братин Войнов, който се заема със задачата да напише сценарий за тържество, посветено на Левски, откъси от самата пиеса, която създава,  и брилянтно изградени срещи и разговори с хора, възкресяващи спомена за живота на Дякона.


А пък аз в какво ли точно вярвам? В непогрешимостта на вселенския ред?” – без натрапчиви заключения, романът на Величка Настрадинова въздига в нас любовта към величието на българския дух и ни дарява парче от изконната нравственост – всяко велико дело става мяра за тези, които ще го последват: „И като не мога да убедя българите да станат по-полезни за себе си, поне аз да взема да свърша, каквото мога.. Ей тъй, без стремеж за похвала и отплата...


    Ей тъй... заради Дякона Игнатия

Жана Иванова, Хеликон Пловдив - Център

Величка Настрадинова е родена в Пловдив. Сестра е на известната естрадна певица Мария Нейкова.
Завършва музикалното училище в родния си град, специалност Виолончело, а след това Държавната Консерватория в София. Работи дълго време като музикант в Пловдивската филхармония, а в последствие и като преподавател в Музикалното училище. Величка Настрадинова има над 18 издадени книги в широка жанрова гама - исторически романи, разкази, фантастика и др. Сред авторските й търсения безспорно се открояват книгите й за деца. След дебютната си книга „Дядо Пип" (1969), с която печели награда „Пловдив", писателката публикува „Госпожица Вещицата" (1976), „Белите на доктор Беля" (1980), „Закриването на Америка" (1981), „Невероятната Марта" (удостоена с награда на СБП за най-добра детска книга през 1989), „Къдрави приказки" (1993), „За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството" (1999), „25 приказки и половина" (2004, отново награда Пловдив). С престижни награди са отличавани и други нейни книги. През 2011 г. е получила награда за най-добра детска книга за "33 приказки и половина", а през 2012 - награда "Пловдив" за сборника с разкази "Градът на жеравите". Величка Настрадинова е лауреат на първата българска награда за фантастика - „Гравитон", както и на награда за най-добър роман на издателство „Христо Г. Данов".
Член е на Съюза на българските писатели.