Свидетелства

Автор: Веселина Гюлева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 168
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 215 грама
Размери 21x13
ISBN 9789543216123
Баркод 9789543216123
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Всичко започна от една снимка, по-точно от един пожар, след който в семейството ни останаха малко неща. Спасеното бе високо оценено от нас и точно когато си мислехме, че всичките ни спомени са загинали безвъзвратно, в пожара се намериха запазени снимки. На една от тях дядо ми Ангел Гюлев заедно със свои сълагерници от “Богданов дол” са запечатали освобождаването си пред обектива. Годината, отбелязана старателно от баба ми на гърба на снимката, е 1948.
Не съм виждала друга подобна снимка и не зная някому да е хрумнало да отбележи по този начин свободата си. В съсредоточените погледи на осмината мъже от снимката има толкова мъка, ръцете им са така тежко отпуснати, дрехите им са толкова вехти и опърпани, че не можеш да си ги представиш като предишните ведри, усмихнати, предприемчиви хора. По някакъв начин напомнят герои на Солженицин. Може би защото са брадясали и в очите им е стаено гордото чувство на обреченост, може би защото всички те са били с професии, важни за обществото – учители, адвокати, лекари, зъболекари, които в този момент са запокитени извън него и не знаят дали отново ще намерят мястото си. Когато видях тази забравена отдавнашна снимка, реших, че трябва да направя нещо, за да се запазят спомените за дядо ми, за баща ми и майка ми. Започнах да разказвам за снимката на приятели и познати и някой ме подсети, че вместо да жаля за изгубения си дом и за любимите си книги, бих могла да издиря и да запиша хора, които са се сблъскали с насилието на тоталитарната система, преживели са го и го помнят. И досега съм убедена, че устният непосредствен разказ на човек е най-точното свидетелство за времето. В него няма литература, няма художествена измислица, а само гъст, синтезиран живот. И този живот е памет за миналото, което би трябвало да се помни, да се знае. То не бива да се забравя, макар че сме склонни много и важни неща да забравяме. Не съм срещала по-безпаметен народ от българския. Все забравяме, все започваме отначало, все не знаем, все сме изненадани. Нищо не се опитваме да задържим в съзнанието по-дълго от един миг, да запомним някакъв исторически урок, да си вземем поука. Но, защото съм оптимист, искрено се надявам децата на децата ни да не са такива, да не тръгват от нулата, да се опитат да помнят и да знаят.
И се захванах.
Така в продължение на две години издирвах и записвах хора, които бяха съгласни да разкажат живота си, не се смущаваха от микрофон, бяха открити и готови да понесат връщането в миналото. Някои от тези разговори са пестеливи и лаконични, други са дълги и подробни и в тях личи историческото знание за съдбата не само на отделното семейство, на отделния човек, но и за нацията. Някои от хората се отнасяха фриволно и иронично към съдбата си, смятаха, че са се промъкнали успешно и хитро през живота, други бяха изпълнени с нестихваща тежка жалост, но всички те са белязани от страданието от тоталитарната система. Благодаря на всички, които се съгласиха да застанат пред микрофона.

Веселина Гюлева

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Обърнете внимание на тази книга .Това са 20 истории ,записани и претворени в книга от Веселина Гюлева.На хора пострадали от комунистическия режим. Оживяват лагерите, репресиите,системата през този период.През личните истории на тези хора.“Враговете на народа“.Няма героизъм ,има борба за оцеляване.Няма справедливост , но паметта е жива-благодарение на тези хора.

Антон Марваков , Хеликон Благоевград