Самурай от Надежда

Автор: Марин Дамянов

Коментари: 3

Издател Издателство-"Action"
Брой страници 200
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 270 грама
Размери 21x14
ISBN 9789549090956
Баркод 9789549090956
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Марин Дамянов беше първия наш писател, надникнал в един скрит за очите на някогашната българска литература свят. Горе, на повърхността, все още се тътреха уморено сенките на умиращата идеология на социализма, а в подземието кипеше истинският съвременен живот - там нещата бяха едновременно страстни и болезнени, справедливи и жестоки, благородни и безмилостни. И най-важното - нямаше лицемерие и фалш, проблемите се решаваха направо на арената, по гладиаторски. Извън несъмнените си художествени качества, романът е и ценно свидетелство за усилието на един прогледнал за истината писател, във време, когато всички останали предпочитаха да бъдат слепи.

Дочо Боджаков

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

от Веско / дата: 27 май 2010

Току-що дочетох книгата. Мога да кажа, че е изключително добра, макар че не съм бил свидетел на социалистическия режим, дава отлична представа за него и страхотен коментар за българското общество, тогава и сега. Книгата е страшно забавна и макар че през цялото време докато я четеш ти се струва крайно абсурдна и невероятна, на практика е учебник по народопсихология.

от Лъвкрафт Кинг / дата: 05 май 2010

Страхотен роман от страхотен писател. Марин Дамянов е от най-добрите родни автори на четивна, добре поднесена и в същото време качествена проза.

от Татяна Гранитова / дата: 15 дек 2009

Този път авторът изненадва със съвършено нов стил. Разбира се променен е и езикът му. М.Дамянов го прави не за първи път.
Харесва ми тази форма на монологичен диалог. Който в настоящия роман е достигнал до своята най-изкристализирала форма.
Впечатляващо е умението на автора да изгражда жив и особено богат разказ само от диалози. Без това да накърнява пъстротата или спъва разказа.
В този ретро роман разказващ за живота ни неотдавна авторът може би разчита услужливата памет на читателите си. На спомена за картини, вкусове и мириса на онзи социализъм , малко и на носталгията им по годините преди промяната в България, ако не за друго поне за това че тогава са били по-млади.
“Самураят” е голям роман маскиран като непретенциозен , разказ на жаргон, който те увлича но и напомня за житейските ценности.
Някакво усещане за наивност и дори невинност остава в диалозите на мошениците за техните дребни плячки, и големи раздувки за страшни маризи.
Носи се и в преувеличенията на симпатичния му герой с вяра но и със саркастично отношение към собствените си способности и самоирония.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]