Бегуни

Автор: Олга Токарчук

Коментари: 2

Издател Весела-Люцканова
Брой страници 352
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 290 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543110780
Баркод 9789543110780
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Бегуните или странниците са староверци от 18-и век, изповядвали вярата, че всичко е в теб самия и уседналият живот носи зло. Според тях единственият начин за спасение от злото е пътуването, движението. Отричали официалната религия и странствали подир Христос.
Кои са съвременните „бегуни" - се пита Олга Токарчук, една от най-почитаните и значителни съвременни европейски писателки, психолог по образование, носителка на множество полски и международни награди. За последната си книга „Бегуни" тя получава най-авторитетната полска литературна награда „НИКЕ". У нас са преведени трите й романа „Правек и други времена", „Дом дневен, дом нощен" и „Последни истории", както и сборникът разкази (този труден жанр й е любим) „Музика от много барабани".

Олга Токарчук:
Тази книга се стреми да бъде лоялна към какофонията и дисонанса в нашето опознаване на света и в опита от това опознаване, към невъзможността той да бъде униформизиран, към неговия хаос, разпадането и създаването на нови конфигурации. В нея аз съм вярна на перифериите, на недоизказаните и неясни пространства. В нея повтарям собствените си грешки и това ми се струва необходимо.

от Узунов / дата: 02 сеп 2015

Писането от което имам нужда - на пръв поглед хаотично, разказва множество истории, в които можеш да се изгубиш, истории, в които привидно няма единна фабула, няма стиковка, но писане, което преживяваш. Може би преди време не бях дозрял за тази книга, затова и я оставих.
Искало ли ви се е да пътувате, да не седите на едно място, да не сте потънали в делника - с една дума да бъдете БЕГУН? Копнея да бягам без посока, да изследвам света в неизследваните му кътчета; да се губя из летищата, да се сблъсквам с множество хора, които никога повече няма да видя. В известен смисъл да живея като номад, защото животът е движение, той не харесва уседналостта. Спреш ли, значи вече си мъртъв - това е посланието на "Бегуни".
Затова на читателя не е предоставена единна история, той пробягва през множество животи, съдби, разкази за други разкази - пробягва и може да се удави във всеки един момент.
Не мога да го оприлича с етикета "женско" или "постмодерно" - това е писане, което импонира на моята същност; то описва моя живот във възможност, такъв, какъвто би могъл да бъде ако нещо в мен се скъса и реша да бягам, да се губя, да тичам, да бъда бегун. Но за сега съм в неизгодна позиция да знам какво искам, да си го фантазирам, но да стоя на едно място. Така наблюдавам собствената си смърт - уютно я наблюдавам как пристига и ме придърпва всеки ден по малко чрез навиците и ежедневието.
Искам да бъда бегун. Не бягам от себе си. Просто съм вътрешно неспокоен. Рядко говоря за книга през себе си. "Бегуни" обаче е Библията на един живот, който ми убягва.
Освен действителност има и възможност, която се осъществява според формата (дървото не може да излезе от формата си и да израсне в животно или в храст); човекът притежава още една възможност - да пробва да бъде всичко, което има смелостта да поиска.
След "Музеят на безусловната капитулация" това е най-добрият роман, прочетен от мен за тази година (по-назад вече остава "Подчинение" на Уелбек). Не се захващайте с "Бегуни" ако дълбоко в себе си не сте номад, ако поне веднъж не сте искали да скъсате с ежедневието и да бягате, да препускате както препуска животът.
Не може да я преразказваш, не може да я опишеш по някакъв друг начин, но трябва да препускаш с нея, с историите й, за да осъзнаеш, че посланието, което животът винаги ти е давал, е изразено с думите на авторката: "Мърдай, върви, не спирай. Благословени вървящите"!
Амин

от ксения / дата: 25 авг 2012

НЕОБИКНОВЕНА, УДИВИТЕЛНА КНИГА! Калейдоскоп от случки, размисли, приключения... Трудна за превод, но си личи класата на преводачката г-жа Силвия Борисова

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Знаете ли кои са бегуните? Това са едни странници, които са се скитали по пътища на Европа през 18 век и са вярвали, че всичко, което човек притежава се намира в самия него. Те отричали уседналия начин на живот, който за тях е бил носител на всички злини и търсели спасение чрез пътуването и движението. Те отричали официалната религия и странствали по стъпките на Христос.

Лилия Иванова - Хеликон, Кюстендил

Олга Токарчук е родена през 1962 г. в Сулеховие, Полша. Автор е на разкази, повести, романи, поезия. Популярна и призната както от читатели, така и от литературната критика, Олга Токарчук е определена за "една от най-забележителните фигури в съвременната полска проза", "най-удивителната полска авторка на средното поколение".
Носителка е на много отличия и награди от Полското сдружение на писателите (1993), от фондация "Кошчелски" (1997) и Паспорт "Политика" (1997). Три пъти получава Наградата на читателите в литературния конкурс "НАЙК", печели наградата "Пегас" (2002), номинирана за международната Дъблинска литературна награда.