Немски сказания Т.1

Автор: Братя Грим

Коментари: 0

Издател Алтера
Корици меки
Език български
Размери 0x0
ISBN
Баркод
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Немски сказания" на известните немски писатели и фолклористи Якоб и Вилхелм Грим са публикувани през 1816-1818. Този сборник с легенди, събрани от различни източници и публикувани в два тома, се обобщава към най-старите епически традиции на германците. Историите претендират да описват реални исторически събития, разположени приблизително във времето. Сборникът е оказал значително влияние върху художествената литература и фолклористиката. Средновековните легенди са често пъти шокиращи и странни дори за съвременния презадоволен читател. Историческото и приказното, очарованието и ужасът биват неразривно преплетени. Казано накратко, това не са "детски и семейни приказки" на Братя Грим.
Приказките са отредени да уловят чистата мисъл на едно детско световъзприемане, те подхранват непосредствено, меко и нежно като млякото, сладко и засищащо като меда, без земна тежест; обратно, сказанията служат за по-здрава храна, носят по-прости, но затова пък по-отчетливи багри и изискват повече сериозност и разсъдителност.
Братя Грим

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Преди приказките са сказанията, а преди славата на сказанията идва славата на приказките.
Свързваме Братя Грим като автори на детски приказки, но сякаш забравяме, че са били отдадени етнографи, събирачи на фолклор, който по-сетне обработват за издаването на прочутите си „детски и домашни приказки”. Всъщност тази литературна обработка на фолклорни мотиви се оказва невероятно сполучлива и печели огромен успех. Това стимулира издирването на нови сказания, които братята поднасят в един „суров” вид – чрез „Немски сказания” попречупени през вековете се отразяват старите легенди на германците; страховете от свръхестественото, вярата в света на духовете, магията и вълшебството. Омагьосани крале, причудливи същества, стари вещици – върволица герои броди из въображението; стряска, размива, поучава. И докато се четат тези сказания, цялата сила на това фолклорно въображение може да достигне и до съвременния човек. Кой е казал, че XXI век ще може да мине без феи и върколаци?  

Димо Георгиев, Хеликон - Шумен