Колкото до Шотландеца. Роман

Автор: Росица Ташева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Колибри
Брой страници 212
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 239 грама
Размери 0x0
ISBN 9789545297472
Баркод 9789545297472
Категории Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Kолкото до „Колкото до Шотландеца”, трябва да се знае следното: Шотландеца е художник от онези, които отдавна не рисуват. Освен че не рисува, Шотландеца прави още няколко неща в живота си: жени се, търси си работа, сънува думи, посещава любимите си кръчми и се опитва да продаде картина. Иначе му трябват две неща – пари и любов.

Заедно с Шотландеца по страниците на книгата шестват журналистът филолог и българофоб Бени и магистър-фармацевтката Соня, която рисува върху копринени шалчета, Стефан Социалния със Запорожеца и доктор Пешева със стиснатия си съпруг. Както и: 1 академик и 1 професор, 1 летяща котка и 1 плаващо куче, 1 тийнейджърка и 1 студентка. Както и: премиери, мандатоносители, родолюбци, терминатори и всякаква друга фауна. Както и: 1 тайнствена китайска мисъл и 1 не по-малко тайнствена картинка на делфин.

Цялата тази амалгама е описана с присъщото за авторката елегантно чувство за хумор, познато на читателя от първите й две книги.

от Мариан / дата: 31 май 2010

Жалко, че тази сладка книга не е номинирана. Дали не е защото не е съвсем в духа на православието?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Леля Рита си лягяше вечер в единайсет и половина, събуждаше се сутрин в три и започваше да се притеснява. Като отхвърлеше един проблем, а проблеми се намираха, тутакси минаваше на друг. Не си позволяваше нито за миг да се отпусне. Притесняваше се по списък и не допускаше да прескочи дори и ред.”

Героите в новата книга на Росица Ташева са уникални. На пръв поглед обикновени българи, каквито срещаме всеки ден, но всеки от тях различен и по свой си начин - интересен и забавен. Да вземем например Шотландеца - талантлив художник, чиято алергия към работата го превръща меко казано в безделник. Той има нужда само от две неща – любов и пари. В преследването на своята цел Шотландеца влага много желание, но не и деятелност...

Всъщност, как се постига целта, ако не положиш поне малко усилия? А Шотландеца не обича да действа, той умира да говори, да гради въздушни кули и да размишлява върху един китайски стих (коан), който всъщност се оказва мисъл на Конфуций: „По мръкнало не трябва да вървиш, при изгрев слънце трябва да си стигнал”.

Струва си и ние да поумуваме над него! Да накараме сивите клетки да поработят и в същото време да се наслаждаваме на бликащия хумор в книгата...

Росица Ташева си е заслужила наградата Хеликон за 2010 година. Сладкодумен разказвач, с невероятно чувство за хумор, авторката ни кара да се смеем на случките и героите в книгата и да искаме още и още небивалици, които поне за няколко часа да ни накарат да забравим напрегнатото ежедневие и да релаксираме със смях.

Стефка Милева, Хеликон Бургас

Третата книга на Росица Ташева й донесе тазгодишната награда, връчвана от „Хеликон“ за нова българска художествена проза. Този факт бе достатчъен, за да разгърна книгата. И… не можах да я оставя докато не я изчетох до последната страница.

Образите, които изгражда авторката са абсолютно автентични и техни представители могат да бъдат срещнати във всеки град, а ситуациите, в които са поставени ме караха да се смея на глас. Колкото до Щотландеца – единственото, което той желае от живота, е пари и любов. И не задължително в този ред. А не е ли това всичко, към което всеки от нас се стреми?

Гергана Нешкова, Хеликон Варна