Новата социална интелигентност/твърда корица

Автор: Даниъл Голман
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Преводач Юлиян Антонов
Брой страници 512
Година на издаване 2018
Корици твърди
Език български
Тегло 728 грама
Размери 14x21
ISBN 954321672?
Баркод 954321672?
Категории Приложна психология, Книги

Целта на тази книга е да разбули една новозараждаща се наука, откриваща почти всеки ден изумителни неща в нашия вътрешен свят. Най-фундаменталното откритие на новата дисциплина е, че по рождение ние сме свързани с мрежа от невидими жици.

Неврологията е установила, че самата форма на мозъка ни го прави контактен и общителен, а когато общуваме с някой от себеподобните си, ние винаги се включваме и в една интимна междумозъчна връзка.

Тези невровериги позволяват на мозъците ни да се впускат в един своебразен танц, танго на емоции. Нашите социални контакти оперират и като модулатори - те са едни интерперсонални термостати, поддържащи ключовите ни мозъчни функции. Отново те подготвят и аранжират избликващите емоции.

Ефектът на самите емоции е с далечни последици. Те стигат до всяка част на тялото, обливайки я с водопад от хормони, които пък регулират биосистемите, свързващи сърцето с имунните клетки. Може би най-удивителното е, че науката вече може да проследи връзката между най-стресиращите ситуации и действието на онези специфични гени, регулиращи имунните ни системи.

В този смисъл всички взаимоотношения, в които влизаме, моделират, и то в учудващо голяма степен, не само нашия житейски опит, но и биологията ни. Интерцеребралната връзка позволява на самите взаимоотношения да определят и нашите реакции към другите, като започнем от най-простите - дали да се засмеем на същата шега, разсмиваща този, с когото общуваме, но и в далеч по-комплицирани ситуации, например кои гени да бъдат активирани в т-клетките (лимфоцитите, образувани в тимусната жлеза), които пък изпълняват функциите на пехотинци в нестихващата битка между имунната система и нахлуващите отвън бактерии и вируси.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

В повечето глави от тази книга са посочени много тестове, съответсващи на перспективи от неврологията с пряко отношение към нашия спонтанен емоционален живот. В олекотените описания на мозъка често се говори за процеси, които траят по-кратко от една секунда. Тук те са представени като най-важни зони, механизми, вериги и неврони, или като системата от центрове в мозъка и синтеза на ензими, протеини и т. н. Често социалните взаимодействия се развиват с такава скорост т.е. на едно перцептивно, пред-когнитивно ниво. Същевременно авторът набляга и върху „осъзнаването” на основните типове емоции/влияния с оглед на тяхното овладяване от самите нас. Всичко неизменно се разглежда в междуличностен план. В този смисъл читателите ще наблюдават хора в реални условия.
 Освен възможността за назоваване и евентуална оценка, целта на тази книга е най-вече да погледнем нашия живот по нов начин - да разбираме себе си заедно с другите.

Чавдар Димитров, Хеликон Витоша