Христо Фотев в българската литература и култура: Изследвания, статии, есета

Автор: Пламен Дойнов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Кралица Маб
Брой страници 280
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 205 грама
Размери 0x0
ISBN 9789545331015
Баркод 9789545331015
Категории Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Христо Фотев (1934–2002) е онази фигура сред българските автори, съсредоточаваща всекидневните и високите представи за Поета – артистичен и непрактичен, осенен бохем и маг на словото, възторжен владетел на кръчми и на думи. След началото на ХХІ век мястото на Христо Фотев в алтернативния канон от епохата на НРБ изглежда трудно накърнимо. Езиковата мощ на неговото творчество
продължава както да преназовава и прояснява литературната история от 60-те години на ХХ век до днес, така и да чертае следващите посоки на българското поетическо писане. Този сборник е пръв опит за колективен критически портрет на един от най-влиятелните български поети, може би най-магнетичният.

от Михаил Касабов / дата: 16 юли 2011

Съгласен съм с г-жа Стефанова. За Христо Фотев трябваше да има много повече книги. А че тази е добра, добра е. Различни мнения, даже и на несъгласните с "мита Фотев".

от Мария Стефанова / дата: 09 сеп 2010

Браво на Нов български университет - сетили са се да направят сборник за най-големия поет на България след 1945 година!
Ние учителите имаме нужда от повече такива сборници за по-новите автори, а точно за тях толкова малко колеги от университетите посмяват да пишат. Сигурно не вярват, че са толкова значими, колкото класиците - Ботев, Яворов, Далчев... А жалко.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Пламен Дойнов е роден на 10 април 1969 г. в Разград. Поет, драматург и критик.
Автор на шест книги с поезия, между които “Post Festum. Надгробни надписи и стихотворения” (1992), “Любовникът и Маестрото” (1993), “Висящите градини на България” (1997), “Истински истории. Стихотворения по действителни случаи” (2000).
Автор-съставител на сборниците “Българска христоматия” и “Българска антология. Нашата поезия от Герова насам”.
Автор на пиесите “Една добра жена в една лоша зима” (2000), “Къщата на Иван” (Национална награда за драматургия “Иван Радоев” за 2001 г.), “Жана и Александър или Дон Жуан в старческия дом” (Номинация за наградата на САБ за най-добър драматургичен текст на 2003 г.)
Негови стихотворения и пиеси са превеждани в Германия, Австрия, Унгария, Франция, Хърватска, Сърбия и Черна гора, Македония и др.
Основател на Авторския литературен театър (АЛТ), в който авторите играят по собствените си текстове: по-важни спектакли и демонстрации – “Тела и текстове”, “Смъртта на кръга “Мисъл”, “Резерватът Висящите градини на България”.
Публикува литературоведски и историографски текстове в периодичния печат.