Почивка в кома

Автор: Фредерик Бегбеде

Коментари: 1

Издател Колибри
Брой страници 152
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 181 грама
Размери 0x0
ISBN 9789545297786
Баркод 9789545297786
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

В „Почивка в кома“ читателят вижда Марк на откриването на дискотеката с поетичното име „Кенефа“, в психеделичната обстановка и сред безумния декор на огромна тоалетна чиния и изливаща се от „казанчето“ вода върху специално поканените представители на френския и световния елит, сред които принцеси, баронеси и Борис Елцин. Марк е на двайсет и седем години, има хубав апартамент, готино бачкане и въпреки това не се самоубива, казва ни авторът. Марк се е запасил с 6 (шест) презерватива, преди да отиде на откриването на „Кенефа“, за да си легне с хора, които не познава. Ала дълбоко в душата си знае, че и той като всички свои приятели иска само едно – любов и нормалност.

Заедно със своя автор Марк ни описва с известна снизходителност, но и с хаплива ирония, един специфичен вид парижка фауна, който се захранва с екзотични наркотици, неправдоподобни коктейли, диджейски миксове и безплодни светски разговори – фауна, която и автор, и герой отлично познават и която завладяващо представят в тази втора книга от култовата трилогия.

от Пеарез / дата: 19 мар 2013

Прекрасна книга, истинско събитие!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

„Всички са луди, имаме избор единствено между шизофренията и параноята; или сме по няколко наведнъж, или сме сами срещу всички” – твърди героят на Фредерик Бегбеде Марк Мароние, с когото се асоциира самият автор...
 А Марк Мароние иска да бъде обикновен човек. Да обича и да бъде обичан, да се радва на простичките неща в живота. Да посреща слънцето с любимата жена... И пак с нея да изпраща деня...Той неистово се стреми към нормален живот... А се оказва в центъра на едно егоистично, нарцистично общество, наричащо себе си елит...
Действието на романа (а може би по-точно е да кажа бездействието) се ограничава в рамките на една-единствена нощ, в която ставаме свидетели на безумна суета, на разговори, изпразнени от съдържание, на действия, лишени от смисъл, на безразборен секс и парвенющина... Една абсолютно безполезна, шизофренична, наркотизирана и алкохолизирана парижка нощ в дискотека „Кенефа”, името на която е в абсолютна хармония с грозотата на света, в който сме принудени да живеем, и срещу който авторът отправя своя протест... Всичко, което се случва там през тази нощ, е описано от Бегбеде в типичния му саркастично-ироничен стил.
 „Почивка в кома” не може да се сравни с „9,99”, нито с “Windows of the World”. Или поне сравнението няма да е в негова полза. Но тя представлява безпощаден разрез на парижкото общество от края на миналия век... И въпреки съпротивата ми срещу написаното в този роман , аз го изчетох докрай... За да се убедя, че това не е моят Бегбеде...Предпочитам другия – от „9,99” и „Прозорците на света”...
А може би дяволът не е толкова черен?
Все пак човек не може да се храни само с изискани блюда, нали?

                                               

Стефка Милева, Хеликон - Бургас

Фредерик Бегбеде /Fre'de'ric Beigbeder/ е френски писател роден на 21 септември 1965 г. в Ньой сюр Сен.

Произлиза от буржоазно семейство. Майка му Кристин дьо Шастение (Christine de Chasteigner) е преводач на романи от стила на Барбара Картланд. Баща му Жан-Мишел Бегбеде (Jean-Michel Beigbeder) работи в трудова агенция за набиране на висши кадри. Има брат Шарл (Charles) който се занимава с бизнес.

Фредерик Бегбеде е учил в престижните парижки лицеи Монтен (lyce'e Montaigne) и Луи-льо-Гран (lyce'e Louis-le-Grand). После се дипломира от престижния парижки институт за политически науки (Institut d’e'tudes politiques, съкратено IEP или Sciences Po). Приключва своето образование с диплома по маркетинг в специализирано училище за журналистика и комуникации.

През 1990 г. публикува първия си роман : Мемоари на един откачен младеж (Me'moires d’un jeune homme de'range'). В професионален план става член на рекламна агенция в Париж. Работи паралелно в областта на литературната критика в големи френски списания (Elle, Paris Match, VSD, Voici) и по парижкия кабелен канал Paris Premie`re.

През 1994 г. издава втория си роман : Ваканция в кома (Vacances dans le coma). Същата година създава литературната награда le prix de Flore (наградата Флор) по името на известно парижко кафе. С тази награда се удостояват известни съвременни франкофонски писатели като Мишел Уелбек (1996 г.) и Амели Нотомб (2007 г.).

През 1997 г. романът Любовта трае три години (L'amour dure trois ans) завършва цикъла за героя Марк Мароние (Marc Marronnier).

През 1999 г. излиза сборникът новели Разкази под екстази (Nouvelles sous ecstasy).

През 2000 г. публикува най-известния си роман 9.99 лв. (99 francs преименуван 14,99 euros, а после 6,20 euros). Тази творба е ярка критика на света на рекламния бизнес и е причина да бъде уволнен от фирмата, в която работи. До ден днешен 9.99 лв. е продаден в повече от 380 000 екземпляра по света.

След това Фредерик Бегбеде става водещ на собствено литературно предаване Книги и аз (Des livres et moi) по парижкия кабелен канал Paris Premie`re.

През началото на 2003 г. Фредерик Бегбеде е назначен за издател в издателската къща Фламарион (Flammarion). До лятото на 2006 г. редактира около 25 книги преди да напусне.

Последните му романи са : Windows on the world (2003 г., получил френската литературна награда Interallie' същата година), Егоистът романтик (L'e'goi"ste romantique, 2005 г.) и Помощ прощавайте (Au secours pardon, 2007 г.).

Към края на 2007 г. във Франция излиза филма 99 франка (99 francs) по книгата на Фредерик Бегбеде. Главната роля на героя от романа изпълнява Жан Дюжарден (Jean Dujardin).

През януари 2008 г. Фредерик Бегбеде е арестуван за притежание и консумация на кокаин в Париж, но бързо излиза на свобода.