Моят Михаел

Автор: Амос Оз
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Millenium
Брой страници 280
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 336 грама
Размери 0x0
ISBN 9789545150753
Баркод 9789545150753
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

С „Моят Михаел” Амос Оз предлага на читателите съблазняващ литературен експеримент – да надникнат в дневника на една съвсем непозната жена. Да узнаят копнежите и стремежите й, страховете и страстите й, сънищата и фантазиите й. Да видят съпруга й през нейните очи. Да проследят зараждането и израждането на една любов на фона на сложни обществени и исторически реалии.
Книгата е сред най-ранните романи на живия еврейски класик и изумява с дълбочината на психологическия анализ и с изключителния лиризъм на повествованието. Критиците се опитват да й слагат етикетите „еврейската „Мадам Бовари” или „израелската „Ана Каренина” и грешат, защото героинята на Оз – Хана, носи в душата и мислите си целия свят.

от На вниманието на администраторите на сайта / дата: 26 май 2010

В продължение на месеци класацията ви за художествена литература липсва по някоя от десетте книги. Със системното отпадане на една или две книги (в дадения случай 2 заглавия) де факто създавате невярна представа сред потребителите си. Случайно ли е това, резултат от небрежност и безхаберие ли е или е манипулация.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Амос Оз предлага изключително силен роман за жената  и нейния богат вътрешен свят.

Авторът изгражда силен психологически портрет на героинята си  и  ни прави свидетели на трансформацията на една истинска любов.

 През погледа на Хана, читателят успява да разбере желанията, страховете и борбата на една омъжена жена, която живее в сложна политическа и социална среда.

Моят Михаел е написана през далечната 1968г., но остава любимата книга на автора и до днес.

Кремена Динева, Хеликон Бургас

„Човек трябва да лудее. Понякога трябва дори да загуби всякакво чувство за мярка.”
Това казва героинята на романа. И разказва историята на своя живот. Една почти банална история, неподвластна на времето и мястото. Историята на една любов, която все едно не се е състояла. Една обикновена до болка история, случваща се с много от нас.
Живот в покой. Безизразен, вял и скучен. Без тръпка, без страсти, като спокоен воден басейн. Но в дълбините му се завихрят течения, резултатът от които ще бъде драматичен.  
„Времето лети. А вие живеете, сякаш то ще спре и ще ви чака. Времето никога не спира. Не чака никого!”
Хана иска да живее. Да усеща порива на вятъра. Да достигне с ръце луната. Да се надбягва с времето. И сивотата на ежедневието ражда нейните необуздани фантазии.
Само в тях и в сънищата си тя е истински жива. Дори в разяждащата я болка, когато се разболява, Хана открива спасение от скучния си и безцветен живот. Живот с мъж, който я обожава, и с дете, което не й носи очакваната радост. Това не е достатъчно, за да бъде тя щастлива.Не тялото, душата й е болна. Като птица в златна клетка, като хваната в капан, героинята ще търси изход от този живот, който не й носи удовлетворение...
Не бих казала, че героинята на Амос Оз е еврейската Ана Каренина или мадам Бовари. По-скоро тя ми напомня  една друга жена, една друга история, разказана в „Пътят на промените”от Ричард Йейтс...
„Хората се раждат за водата, да прииждат студени и яростни в безбрежната шир на снежните степи, сред звездите. Хората се раждат, за да бъдат, но не в покой, да крещят, а не да шепнат, да докосват, а не да наблюдават, да излизат от бреговете, а не да копнеят.”

                                                                  

Стефка Милева, Хеликон - Бургас

Амос Оз е израелски писател, и журналист. Професор по литература в университета Бен-Гурион в Беер Шева и съосновател на пацифисткото движение „Мир-сега“.

Амос Клаузнер е роден на 4 май 1939 г. в йерусалимското предградие Керем Авраам, в семейството на Йехуда и Фаня Клаузнер. През 1954 г. две години след самоубийството на майка си се преселва в кибуца Хулда, където живее и работи до 1986 г., там той променя името си на Оз(сила). Следва философия и литература в Еврейския университет в Йерусалим (1960 г. - 1963 г.), по време на своето следване публикува и първите си разкази през 1961 г. последвани от серия статии и есета за арабско-израелския конфликт.

Оз участва през 1967 г. в шестдневната война в Синай и във войната от Йом Кипур от 1973 г. След шестдневната война се застъпва активно за мирно решение на палестинския проблем, като един от основателите на анти-военното движение „Мир-сега“. Той подкрепя идеята за две отделни държави - Израел и Палестина, с две отделни столици в разделеният Йерусалим. От средата на 80-те години преподава в Оксфордския и Еврейския университет.

През 1986 г. Амос Оз заедно със своето семейство напуска кибуца Хулда и се преселва в Арад в пустинята Негев.

Амос Оз е един от най-популярните еврейски писатели, наричан е еврейския Толстой, пише на иврит, автор е на 18 книги и над 450 есета, преведени на 37 езика и издавани в 39 страни. Носител е на многобройни награди и през последните години е сред най-сериозните кандидати за Нобелова награда за литература.